Discuţii la masă. 2 întrebări pe care să nu le pui niciodată copiilor


În timpurile noastre masa de seară este momentul în care apucăm să stăm lângă copiii noştri după o întreagă zi care a fost o goană nebună. Şi, de fericire că lucrurile în sfârşit s-au mai liniştit începem să dăm cu bâta în baltă.

Care ar trebui să fie scopul nostru? Să facem masa suficient de plăcută încât copiii să mănânce ar fi doar începutul. Pentru că de fapt ne-am dori să nu fugă de la masă imediat ce au terminat, ci să stea să se întindă la poveşti cu noi. Cina să fie acesta momentul nostru special de conexiune şi relaxare, ca familie. Iar asta se obţine ştiind să deschidem o discuţie plăcută şi incitantă.

Desigur, nu cu foarte utilizată şi urâtă întrebare: “Ce ai făcut astăzi?” Care nu pare să fie altceva decât o invitaţie ca să îmi spui ce ai făcut ca să am eu prilej să te critic sau să îţi dau ‚sfaturi de viata’. Dacă vrei să fii sigur că vei obţine un răspuns atunci întreabă ceva foarte specific – ‚Le-a plăcut colegilor desenul tău cu dragoni?

Ce a fost mai dificil astăzi sau Momentul meu special astăzi. Acest timp de conversaţie funcţionează cel mai bine dacă devine o tradiţie – se întâmplă la fiecare masă în familie. Şi este bine ca la început adulţii să fie cei care vor da tonul. Şi pentru copii este destul de incitant să vadă că nici părinţilor nu le iese totul perfect. Sau să îi vadă şi în alte aspecte decât cele de roboţi de curăţenie sau automate de bani.

Discută planurile viitoare, fie că este vorba despre ce vei face în weekend, unde sărbătoreşti Crăciunul sau de un spectacol la care vrei să ajungi.https://gastropedia.ro/discutii-la-masa-2-intrebari-pe-care-sa-nu-le-pui-niciodata-copiilor/2/

Glumeşte. În niciun caz nu trebuie să fii sobru la masă. Inventează jocuri, chiar şi absulde – ce ar spune paharul acesta de apa dacă ar vorbi? Sau: Ce-am mânca dacă am fi astronauţi? Dar soldaţi romani?

Este în regulă şi dacă nu este o permanentă veselie sau cine ştie ce intensitate a discuţiei. Foarte bune alegeri sunt şi lucrurile care îi pasionează pe copii, chiar dacă ţie nu îţi spun nimic – de la prinţese până la jocuri pe calculator.

 

>> Pagina 2: Ce să nu întrebi niciodată?

, ,