Fructele care cresc in mod spontan in padure sau in cranguri sunt foarte bune la gust si adesea de preferat celor de cultura. Ce gust minunat are zmeura din padure! Si cat de bune sunt afinele luate direct de pe marginea drumului! Evitati insa fructele de care nu stiti siguri ce sunt – unele dintre ele pot sa fie toxice.
Murele
Se pot culege incepand cu mijlocul lunii august pana in octombrie. Si frunza lor poate sa fie folosita pentru ceaiuri.
Fragii
Sunt o foarte buna sursa de vitamina C, elimina pietrele la rinichi si amelioreaza durerile de articulatii.
Alunele de padure
Pot sa fie culese catre sfarsitul lui septembrie. Se pastreaza in coaja lor pana se mananca.
Castanele dulci
Sunt coapte catre sfarsitul lui octombrie. Se consuma de preferinta coapte. Sunt bogate in carbohidrati si fibre.
Nucile
Catre sfarsitul lui septembrie gasiti cele mai bune nuci. Mai puteti sa le culegeti si in iulie, cand sunt verzi, ca sa le murati sau sa le folositi la dulceata.
Merele padurete
Sunt mici si acre, de o culoare galben – verzuie. Poate nu atrag foarte mult sa fie consumate ca atare, insa sunt minunate daca sunt facute jeleu.
Macesele
Cresc la tara pe toate gardurile. Fructele sunt mici, portocalii sau rosii si pot sa fie consumate in lunile august-octombrie. Sunt o sursa foarte buna de vitamina C.
Afinele
Sunt fructe mici, bune la gust, de o culoare albastru spre negru. Sunt un antioxidant puternic si o buna sursa de vitamina C.