Mici trucuri culinare pentru a gati carnea de pui

Carnea de pui o importanta sursa de vitamine si proteine,  acei nutrienti esentiali organismului penru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase.

In ultima vreme, noi studii arata ca,  carne de pui contine mult mai multa grasime decat puiul crescut odinioara, dar si asa  ramane in topul preferintelor culinare.

Da, cumparam carne de pui, iar cand ajungem acasa incepem s-o intoarcem pe toate partile, gandindu-ne cum sa o gatim, fara a iesi sange din ea si de-a avea acel gust impregnant de pui, atat intr-o supa sau ciorba,….pretentiosii din familie mereu vociferand.

De aceea un truc foarte versatil, folosit in bucatariile orientale, imprumutat si la noi, din vorba in vorba si din experienta vizuala intamplatoare, dar cu efect benefic de care nu se mai poate lipsi intr-o bucatarie.

Pentru a pregati o carne de pui crocanta la tigaie/oala fiarta/gratar,  trebuie mai intai pregatita in prealabil, inainte de folosire si anume:

  • daca se va folosi  carne de pui decongelata/congelata ( pulpe; piept de pasare, pui intreg ), pentru a se elimina sangele, aceasta se va freca cu o mana de sare marunta/sare mare de bucatarie 
  • pentru eliminarea gustului de pui mai pregnant, peste sarea cu care se freaca puiul se va pune si un praf de piper ( acoperindu-se fetele puiului, continuandu-se masarea cca 1 minut, apoi spalat foarte bine ( pana se va elimina sarea si piperul, puiul ramanand curat )
  • pentru o supa de pui, in afara de carne pregatita in prealabil, la fiert se va pune o ceapa intreaga curatata ( doar crestat putin captul), 3-4 seminte de cardamom si un praf de sare
  •  pentru o friptura rumena, spala bine carnea si apoi usuc-o cu ajutorul unui prosop de hartie. Unge carnea cu ulei vegetal si tapeteaza-o cu faina. si astfel vei avea o friptura rumenita frumos.
  •  atunci cand te-ai saturat de fripturile de pui moi si fara personalitate, fa o friptura crocanta. Pentru acest lucru trebuie doar sa freci carnea cu zeama de lamaie. De asemenea, sucul proaspat al lamaii va impiedica prinderea fripturii de tava. Zeama de lamaie va ajuta friptura sa iasa suculenta si frageda.
  • Foloseste cu incredere vinul alb  pentru fripturile de pui facute la cuptor. Carnea se stropeste odata ce a fost asezata in tava, pentru o aroma deosebita.
  • Pentru a face o friptura cu totul deosebita, fa o marinata in care adaugi plante aromate cu otet. Poti face o compozitie din piper, dafin etc. In cazul marinatei pentru pui, carnea nu se tine de obicei mai mult de 24 de ore la marinat.Plantele aromatice pot fi utilizate si ca umplutura pentru carnea de pui. Rozmarinul, cimbrul, cuisoarele, dafinul, piperul boabe, menta, toate sunt potrivite pentru pui. In functie de reteta, dupa preparare acestea se indeparteaza sau nu. Pentru umplutura puteti sa  folositi untul, usturoiul sau fructele precum merele. O umplutura de mustar, unt si cimbru pusa sub pielea puiului va face un preparat parfumat si gustos.

Va dorim preparate delicioase!