Autentificare

Înregistrare

Platoul cu brânzeturi, cum îl construieşti

Atunci când ai invitaţi şi vrei să ai foarte rapid o gustare delicioasă la îndemână este o idee perfectă să apelezi la un platou de brânzeturi. Acesta este rafinat, merge foarte bine cu un vin rece şi uşor, de vară şi te salvează de bătaia de cap.

Ce conţine un platou de brânzeturi

Brânză. Cât mai variată. Dacă pui în jur de 5 tipuri de brânză este perfect. Cele mai cunoscute la noi şi pe care le găsiţi uşor sunt următoarele:

Parmezan – o brânză tare, sfărmicioasa
Mozarella – brânză albă şi elastică, cu un gust fin
Brie- o brânză moale acoperită de mucegai alb
Roquefort – brânză care conţine mucegai albastru
Emmental – caşcaval elveţian, fin, cu găuri
Feta – albă, fină, cu puţine calorii

Dar vă sfătuiesc să profitaţi de un astfel de moment ca să încercaţi şi alte soiuri de brânză: Gouda, Danablu, Stilton, Yarg, Gruyere, Camembert, Pecorino, Asiago, Cheddar, Gouda, Ricotta

Fructe. Merg fructele care nu au un gust foarte puternic. De obicei, se folosesc merele şi strugurii. Merg foarte bine si fructele de padure. Puteţi să adăugaţi însă şi un bol cu fructe uscate.

Nuci. Folosiţi un bol care să conţină un mixt de nuci şi seminţe.

Opţional, mai poţi adăuga:
Mezeluri. Se pun felii cât mai subţiri. Puteţi alege prosciutto crudo sau salami picant.

Dulceţuri. Un bol de dulceaţă pentru o întâlnire de după masa poate să dea un aer în plus de rafinament. Mai ales dacă ai câţiva biscuiţi din fulgi de ovăz alături.

Pâine. Nu este obligatorie, însă dacă ai invitaţi mai înfometaţi o felie de pâine poate să rezolve problema. În plus, noi nu prea suntem obişnuiţi să consumăm brânză goală. Puteti inlocui painea cu frusecuri/biscuiti.

Platou cu brânzeturi, specific românesc

Branza de Suhaia. Sursa foto.

Dacă îl faci cu specific românesc, atunci fructele sunt înlocuite cu legume. Ceapă verde şi roşiile sunt nelipsite. La fel şi salata verde. Iar mezelurile fine pot să fie înlocuite cu pastramă. Gusturile sunt puternice şi pâinea nu poate lipsi.

Ce fel de brânză să pui?
Sunt numai câteva tipuri de brânză în care suntem renumiţi. Şi, din nefericire, nu sunt uşor de cumpărat de la supermarketuri, la o calitate acceptabilă. Însă puteţi merge la una din puţinele băcanii specializate. Sau să faceţi o excursie în sate. Şi aici le găsiţi cu siguranţă.

Brânză de burduf
Brânză de burduf, mai iute la gust şi sfărmicioasa, este făcută din caş pus la dospit. Se găseşte uşor la munte, la oieri.

Telemea de capră, bivoliţă
Puteţi cumpăra şi telemea de vacă, brânză cel mai des comercializata în România, însă fiind un moment festiv, alegeţi capra sau bivoliţă. Este o brânză sărată, care merge foarte bine cu roşii.

Urda
Este o brânză obţinută prin fierberea zerului. Este moale şi conţine mai puţine grăsimi decât alte sortimente de brânză.

Caş de oaie
Laptele se pune la închegat, apoi zerul este stors pentru a se obţine caş. Aceasta brânză este cel mai uşor de făcut, aţi putea să o faceţi şi voi acasă. Este adesea nesărată, aşa că se serveşte cu un pic de sare lângă.

Şvaiţer
Este făcut din caş care este pus la măturat o perioadă mai lungă de timp. În magazine se găseşte mai ales varianta străină Emmental, dar nu strică să vă interesaţi şi de varianta românească, foarte bună la gust.

, ,