Să alegi o tigaie din fontă?

Ce face tigaia de fonta sa fie atat de speciala? Sursa foto.

Ce face tigaia de fonta sa fie atat de speciala? Sursa foto.

Dacă găteşti des şi te mai uiţi şi pe la emisiuni culinare sau pe la ce fac mătuşile la ţară atunci fără îndoială ai auzit de tigăile de fontă.

Ei bine, aceste tigai în care găteau bunicile noastre au devenit în ultima vreme extrem de populare. Dacă eşti un hipster al bucătăriei atunci cu siguranţă ai o tigaie de fontă acasă. Preferabil una dată jos chiar din podul bunicii, unde a fost urcata atunci când tigăile de teflon, uşoare şi non aderente ne-au furat ochii şi sufletul (cred unii).

De ce sunt aceste tigai din fonta atât de apreciate?
Ei bine, au personalitate. Este o tigaie cu care ai o relaţie strânsă. Este o tigaie pe care trebuie să o îngrijeşti ca să te servească bine. Şi nu o arunci toată viaţa. O pui la păstrare într-un dulap ca să descopere prin ea şi nepoţii tăi hipsteri bucuria de a găti.

Glumesc un pic, dar nu prea. Tigăile din fonta nu se strică, dacă ştii să le îngrijeşti. Şi nu se prinde mâncarea de ele, dacă ştii să le îngrijeşti. Şi nu adăugă compuşi chimici nocivi în mâncare, dacă ştii să le îngrijeşti.

În principiu trebuie să faci următoarele lucruri pentru a avea o tigaie de fontă care să te servească bine:

  • Înainte de prima folosire să o asezonezi. Asta înseamnă că ungi tigaia cu o peliculă fină de ulei şi apoi o pui la cuptor pentru o oră. Se spune că ar trebui să repeţi acest lucru de 2, 3 ori înainte de a găti în ea.
    Prin acest procedeu poţi să fii sigur că vei obţine o tigaie antiaderenta, de care mâncarea nu se va prinde. Şi că vei putea fără probleme să găteşti folosind puţin ulei.
  • Nu foloseşti detergent la spălat. Aşa cum absoarbe uleiul pentru a deveni antiaderenta, tigaia de fontă absoarbe şi detergentul de vase. Aşa că vei curăţa tigaia doar cu un burete şi apă caldă.
  • Nu laşi tigaia în spaţii umede pentru că va rugini. O usuci bine înainte de a o pune în dulap. Nu îi pui capac. Şi o dată la câteva folosiri o mai ungi cu ulei. În acest fel poţi să fii sigur că nu va rugini.

Ai ceva bătaie de cap, nu-i aşa?

Dar ai şi avantaje.
– Nu vei mai cumpăra o altă tigaie toată viaţa ta. O poţi folosi şi în cuptor şi pe aragaz, după cum îţi este pofta. Poţi găti în ea orice, de la legume sote până la prăjituri.
– Este o tigaie care se încinge foarte tare şi în care mâncarea se găteşte uniform. Sunt mulţi entuziaşti care ar jura că mâncarea este mult mai bună la gust dacă este făcută în tigaie de fontă.
– Este un trend internaţional, prin urmare există fel de fel de reţete care se pot face în tigaie de fontă. Ispita este mare, aşa că poţi deveni un bucătar mai bun.

Ps. Mare atenţie când o utilizezi! Este o tigaie grea, de obicei în jur de 3 kilograme. În plus, cel mai adesea şi mânerul este tot din fonta, ca să poată să fie introdusă în cuptor. Aşa că ai grijă la posibile accidente.

, ,