Siguranţa alimentară şi mâncarea gătită

Nimeni nu poate să stea să gătească mâncare proaspătă în fiecare zi, ba chiar şi de mai multe ori pe zi. De de aceea este foarte important ca mâncarea gătită să fie în mod corect depozitată, astfel încât să putem să o consumăm mai multe zile.

Principala problemă pe care o avem cu mâncarea este înmulţirea bacteriilor. Ele se înmulţesc mai ales la temperaturi între 6 şi 60 de grade. Aşa că mâncarea trebuie ţinută cât mai puţin la aceste temperaturi. Măsuri care trebuiesc luate

  • Mâncarea nu se reîncălzeşte de mai multe ori.
  • Atunci când reîncălziţi mâncarea este bine să o faceţi la peste 75 de grade, ca să distrugeţi bacteriile
  • Carnea crudă se pune pe cel mai de jos raft al frigiderului astfel încât zeama din ea să nu se scurgă pe restul alimentelor
  • Ar fi bine să nu mâncaţi alimente mai vechi de două zile

 

Voi respectaţi toate aceste reguli? Eu recunosc că nu. Atunci când fac supă sau ciorba ea se va mâna în mai mult de 2 zile. Dar niciodată nu reîncălzesc mâncarea. Se simte gustul de alterat.

Însă, dacă avem copii mici trebuie să ascultăm toate aceste reguli. Cel mai bine pentru ei este să facem mâncare pe loc, atunci când vor să mănânce, mai ales că facem cantităţi mici şi le plac lucrurile cât mai simple, neamestecate. Aşa că nu ar trebui să ne ia mult.

, ,