Soia – intre beneficii si potentialele pericole

boabe-soia
Mult timp, s-a spus ca soia si produsele din soia ar fi extrem de benefice pentru sanatatea noastra. Planta originara din Asia de Est a fost inclusa de secole in alimentatia asiaticilor si, mai apoi, in cea a americanilor si a europenilor. In vreme ce primii consuma produse din soia fermentata, ceilalti comercializeaza mai mult soia nefermentata, o diferenta care atrage dupa sine consecinte mai mult sau mai putin cunoscute.

In plus, de-a lungul timpului au aparut numeroase alte ipoteze si studii cu privire la produsele din soia modificata genetic, contaminata cu pesticide si asocierea acestui ingredient cu declansarea afectiunilor cardiace, disfunctiilor tiroidei, infertilitate, slabirea sistemului imunitar si diverse tipuri de cancer.

Creveti cu sos de miere si soia

Care este diferenta dintre soia fermentata si soia nefermentata?

Trebuie sa stii ca asiaticii consuma soia in cantitati moderate, in general ca condiment sau ingredient al altor preparate. Sos de soia, pasta miso din soia, edamame (boabe verzi din soia), muguri de soia, tempeh, sos tamari sau shoyu sunt preparate rezultate printr-un proces de fermentatie, asadar pastreaza toate acele substante nutritive si proteina vegetala considerata cel mai potrivit inlocuitor al carnii.

Paste cu Miso de soia

In plus, toate produsele din soia fermentata au efecte probiotice, contin calciu, zinc, magneziu, fier si seleniu.

Atat timp cat gasesti aceste produse originale, proprietatile nutritive se pastreaza, iar va fi intr-adevar un aliment minune.

Totusi, mare parte a produselor existente acum pe piata, cum ar fi granulele, snitelele, chiftelele, crenvurstii din soia, laptele din soia sunt din soia nefermentata, obtinute prin metode moderne de procesare. In cadrul acestor metode se folosesc si substante toxice, cum ar fi aluminiul, conservanti, arome, coloranti sau indulcitori. Ba mai mult, specialistii cred ca toxinele acumulate in soia nefermentata sunt de fapt inhibitori care blocheaza asimilarea enzimelor si a vitaminelor.

Piept de pui in sos de soia

Soia naturala, parte a unor tratamente anticancer – sustin ultimele studii in domeniu

Modificarea genetica, nefermentarea si procesarea moderna sunt trei dintre motivele pentru care din ce in ce mai multe persoane se feresc de produsele din soia. Cu toate astea, nu putem ignora faptul ca, la baza, soia este totusi un aliment benefic.

Studii recente, ale caror concluzii au fost prezentate in primele luni ale anului 2013 vin sa confirme si sa evidentieze acest aspect. Astfel, un studiu avansat, prezentat la conferinta American Association for Cancer Research 2013 in Washington a avansat ipoteza conform careia un tratament pe baza de soia ar fi foarte eficient in tratarea cancerului colorectal (mai ales in combinatie cu chimioterapia), cancerului ovarian si in tratarea cancerului de prostata, avansat.

Un alt studiu publicat in Journal of Clinical Oncology arata ca dieta bogata in soia fermentata ar putea creste speranta de viata printre pacientii care au avut cancer de plamani. E drept ca in cadrul cercetarii au participat 444 de femei chineze, insa specialistii cred ca rezultatele se pot extinde si pentru europeni sau americani, atat timp cat produsele din soia sunt naturale si corect procesate.

Recent, Global Post a citat concluziile unui studiu amplu realizat in Tokio. Cercetarea  s-a desfasurat pe parcursul a 11 ani si a avut ca subiecti peste 36.000 de barbati japonezi si 40.000 de femei japoneze care nu sufereau de cancer de plamani la inceputul studiului. La final, s-a observat ca incidenta cancerului de plamani printre cei care adoptasera o dieta bogata in soia era foarte redusa.

,