Sos pentru friptură, gravy. Trei variante.

Sos friptura, gravey

Noi nu prea obişnuim să facem sosuri pentru friptură. Carnea ni se pare suficient de suculentă ca atare, mai ales că folosim multă carne de porc în fripturile noastre.
Dar dacă am folosi carne mai slabă, mai fada, cum este cea de curcan, atunci am aprecia aportul unui sos de friptură.

Sosul numit gravy este foarte apreciat în SUA şi folosit des şi în UK. Există foarte multe variante. În mare, acest sos se face din grăsimea de la friptură, întărită cu o lingură de făină. Vom arăta mai jos o variantă simplă şi nu prea sănătoasă de sos de friptură şi 2 variante mult mai bune, care aparţin unor bucătari foarte cunoscuţi – Jamie Oliver şi Gordon Ramsay.

Varianta 1 – de baza

Acesta este cel mai simplu sos de friptură şi seama mult cu un rântaş de la noi. Avem 3 ingrediente: unt, faina şi supa de carne sau de legume. Dar, după cum aţi auzit şi voi probabil, rântaşul nu este prea bun pentru sănătate.

Varianta 2 – Jamie Oliver

Ai nevoie de mai mult timp la dispoziţie şi de mult mai multe ingrediente. Legume – ceapă, morcovi; condimente – rozmarin şi salvie; carne – aripi de pui şi bacon. Toate se pun întâi la prăjit în cuptor. După care se adăugă apă şi se mai lasa să fiarbă împreună. La final se scurge sosul şi se aruncă restul ingredientelor. Sosul poate să fie făcut înainte şi în ziua servirii să se încălzească împreună cu friptură

Varianta 3 – Gordon Ramsay

În această varrianta ai deja un curcan bine prăjit în cuptor. Începi prin a pune într-un recipient grăsimea rezultată în urma prăjirii curcanului. În tavă în care s-a făcut curcanul adaugi bucăţile de bacon care au fost pe curcan, ceapă şi lămâia folosită pentru a da gust mai bun curcanului. Se adăugă rozmarin şi roşii. Le laşi un pic să se prăjească şi adaugi cidru şi sucul de la curcan. Le laşi să fiarbă, pasezi cât se poate şi apoi scurgi.

Sursa foto

, ,