Nu există o metodă perfectă de a steriliza borcanele, toate sunt bune şi o poţi alege pe cea care îţi este cea mai la îndemână
Orice metodă ai folosi trebuie să te asiguri că ai borcane şi capace suficiente pentru cantitatea de alimente pe care vrei să o conservi, fie că este vorba despre suc de roşii, gemuri sau iubita zacusca.
Se începe prin a spăla borcanele şi capacele foarte bine. Le pui apoi la uscat cu faţa în jos pe un prosop curat, până când apa se zvânta complet.
Sterilizarea la cuptor
Dai drumul la cuptor la 180 de grade. Pui borcanele pe o tavă cu faţa în sus fără să se atingă unele de altele. Le laşi pentru 10 minute. Există persoane care le pun în tavă pe un prosop sau pe un ziar pentru a nu se sparge, dar acest lucru nu este obligatoriu.
Le scoţi (ai grijă să nu le atingi cu mâna!) şi poţi să le foloseşti imediat dacă adaugi în ele un conţinut cald.
Capacele se sterilizează separat. Pentru asta pui pe foc o oală de mărime medie cu apă. Adaugi capacele când fierbe apa, le ţii şi pe ele 10 minute şi apoi le pui la uscat pe un prosop curat.
Sterilizarea în apă, pe aragaz
Pentru a alege acest tip de sterilizare trebuie să ai o oală lată. Pui pe fundul oalei un prosop curat şi apoi borcanele. Adaugi apa în oală până când aceasta este aproape de buza borcanului şi dai pe foc. Le laşi să fiarbă 10-15 minute.
Sterilizarea în bain marie este metoda perfectă dacă vrei să faci compot, pentru că poţi face compotul şi să sterilizezi borcanele în acelaşi timp. Începi prin a pune fructele în borcan, adaugi câteva linguri de zahăr, adaugi apă până când acoperi fructele. Pui totul să fiarbă într-o oală plină cu apă. La final, adaugi capacele, care au fost şi ele sterilizate.
Sterilizarea la cuptorul cu microunde
Cuptorul cu microunde sterilizează imediat. Sunt suficiente două minute ca un borcan să fie steril. Doar că nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.
Sterilizarea în maşina de spălat vase
Dacă ai o maşină de spălat vase atunci o poţi folosi pentru a steriliza borcanele. Doar să nu pui în ea detergent de vase. Şi foloseşte apa la cea mai mare temperatura.
Pasul 2 – umplerea borcanelor
Gata, borcanele şi capacele sunt sterilizate, dar asta nu este suficient, mai trebuie şi să le umpli. Câteva trucuri şi idei pentru acest proces.
Partea cea mai dificilă este să nu laşi aer în borcan, alimentele ar trebui să fie în vid ca să nu se strice. Uite câteva metode care te pot ajuta:
– Fierbi borcanele în bain marie timp de 10 minute după ce au fost puse capacele
– Pui capacele la borcane şi le laşi să se răcească încet, ţinându-le acoperite cu pături pentru 24 de ore sau ţinându-le în cuptorul stins după ce a fost încălzit.
– Întorci borcanele cu capacul în jos şi le laşi aşa o perioadă.
Fie că foloseşti sau nu vreo metodă, ai grijă că diferenţa de temperatură între conţinut şi borcan să nu fie prea mare atunci când torni conţinutul. Pentru asta poţi ţine borcanele la căldură în cuptor sau să le sterilizezi chiar înainte de a turna conţinutul. Mai poţi pune şi lama unui cuţit sub borcan şi să torni conţinutul treptat, dar metoda nu funcţionează întotdeauna şi borcanele se mai sparg.
Voi ce metodă de sterilizare folosiţi?