Sunt un gurmand. Să aleg vacanţa cu all-inclusive?


Din ce în ce mai multă lume alege o astfel de vacanţă. Motivul? Marea majoritate spun că le este mult mai simplu – mâncarea este mereu la dispoziţie, nu mai trebuie să o caute prin restaurante şi, poate, să rămână şi nemulţumiţi. Şi la preţ ieşi mult mai bine, adăugă alti adepţi ai sistemului all inclusive. Şi în plus, şi creierul cânta de fericire de fiecare dată când intră în sala de mese şi dă peste cantităţi uriaşe de mâncare.

Aşa este, nu ai cum să negi aceste lucruri. Pe de altă parte însă, all inclusive nu este un sistem sănătos de mâncare. Tendinţa de a face risipă de mâncare este foarte mare. Aşa că managerii de hotel încearcă să o reducă pe cât posibil.

Nu te aştepta ca mâncarea pe care o vezi să fie neapărat proaspătă. Mai ales că a stat câteva ore afară înainte de a fi iar servită. Uite câteva din practicile foarte des întâlnite

  • Carnea se spala de sos, se face un sos nou şi se serveşte şi a doua zi. Dacă nu merge nici aşa intră în preparatele din carne tocată. Stai departe de ele, că nu ai vrea să ştii ce conţin.
  • Resturile se pun în salate – fie că sunt mezeluri sau brânzeturi, fie că sunt legume care nu au fost consumate, se taie, se umplu de sos şi se servesc iar. Mare grijă la sosuri. Cel mai bine este să le ocoleşti pe toate, dar mai ales pe cele de tip maioneza, care se alterează imediat.
  • Prăjiturile/torturile nu se aruncă. Li se găseşte o nouă formă, ca să nu se vadă că s-a servit din ele şi se pun iar pe mese. Ca să nu ai surprize evita prăjiturile cu creme, o cremă care a stat atât de mult afară cine ştie ce poate dezvolta.
  • Sucurile la dozatoare. Sunt doar prafuri. Nu te atinge de ele.
  • Supele. În cazurile fericite supa este făcută din legume. Cu mulţi, mulţi cartofi. În cazurile mai puţin fericite, mai ales la supele cremă, pot să fie făcute din prafuri.
  • Fripturile. Nu ar fi o problemă cu ele. Mănânci ceea ce vezi. Însă la o aşa de mare cantitate uleiul folosit nu are cum să fie de cea mai bună calitate.

Pe lângă asta, desigur, se suferă de mânia oricărui restaurant: mâncarea are multă grăsime, mult zahăr, mulţi carbohidraţi (produse de patiserie cât vezi cu ochii), astfel încât după masa să te ridici cu senzaţia că eşti sătul şi mulţumit, chiar daca nu i-ai dat corpului prea multi nutrienti.

Aşa că dacă nu ai fost până acum la o vacanţă all-inclusive nu ai ce să regreţi şi ţine-o tot aşa. Iar dacă te duci la o astfel de vacanţă, nu îţi umple farfuria fără cap, pentru că nu ai plătit pentru privilegiul de a-ţi face singur rău.

, ,