Traditii si superstitii de Ignat

pomana-porcului

Traditia Ignatului sau ritualul sacrificarii porcului a fost acceptata de crestinism ca un eveniment pregatitor sarbatorii Craciunului. Ignatul are loc in data de 20 decembrie sau, in anumite zone din tara, in Ajun de Craciun. Se pare ca doar in India, la romani si aromani carnea de porc este atat de apreciata in aceasta perioada.

In traditia popular romaneasca, se crede ca sangele scurs in timpul ritualului poate spala nelegiurile oamenilor. Sangele este asociat cu puterea focului si a razelor solare, simboluri prezente deseori in mitologia greaca, dar si in traditia indiana. De altfel, Ignat vine din latinescul ignis-foc, iar indienii il sarbatoresc in aceasta zi pe zeul focului, Schiva, cel asociat si colindelor Siva de Craciun si Anul Nou.

Legenda spune ca numele sarbatorii vine de la povestea unui barbat pe nume Ignat care si-a ucis din greseala tatal cu securea atunci cand voia sa taie porcul. Barbatul a parasit satul natal, insa in fiecare an, in noaptea de 19 spre 20 decembrie, visa acea secure.

Tot pe 20 decembrie, in religia crestin ortodoxa este sarbatorit si Sfantul Ignatie Teoforul, insa aceasta zi nu are nicio legatura cu ritualul Ignatului.

Citeste mai jos cateva dintre cele mai importante traditii si superstitii legate atat de Ignat, cat si de Pomana Porcului:

•    De Ignat trebuie sacrificat porcul sau o pasare din gospodarie. Se crede ca in aceasta zi e bine sa vezi sange pentru ca doar astfel vei fi ferit de boli.

•    In unele parti din tara, in ajun de Ignat se fierbe grau, din care mananca toti cei din casa, iar resturile se dau pasarilor a doua zi.

•    Se spune ca in noaptea dinainte de Ignat animalele viseaza ca vor sacrificate.

•    Cei care participa la taierea porcului nu ar trebui sa fie persoane miloase pentru ca altfel porcul va muri greu, iar carnea va fi tare.

•    In special in mediul rural, ziua de Ignat este una foarte importanta, fiind dedicata exclusiv taierii porcului, sortarii si prepararii specialitatile din carne de porc. Exista superstitia conform careia, daca lucrezi altceva in aceasta zi, te vei imbolnavi.

•    Toti cei prezenti la ritualul sacrificarii porcului trebuie sa se bucure si de bucatele de la pomana porcului pentru a le merge bine in noul an.

•    Dupa taierea si transarea porcului, se iau cele mai fragede bucati de carne si se pun intr-un ceaun, la prajit. In friptura se adauga foi de dafin si boabe de piper. De pe masa nu trebuie sa lipseasca mamaliguta, un bol mare de mujdei de usturoi si un castron de muraturi. Cei prezenti la pomana porcului trebuie sa bea inainte tuica, dupa care sa manance in picioare, in jurul mesei.

Friptura taraneasca

Mujdei (maioneza) de usturoi

, ,