Traditii si superstitii de Sanziene

In fiecare an, pe 24 iunie, sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, un moment foarte important in credinta crestin-ortodoxa. Sfantul Ioan Botezatorul a fost Inaintemergatorul lui Iisus Hristos si cel care l-a botezat in apa Iordanului. O zi de rugaciune si de pomenire a celor morti, pe 24 iunie avem si dezlegare la peste, intrucat sarbatoarea cade in timpul Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Pe langa insemnatatea religioasa, acest moment este dublat de o sarbatoare de origine pagana, si anume Sanziene sau Dragaica.
Spre deosebire de Iele, Sanzienele (numite in unele regiuni Frumoase, Sfinte, Maiastre sau Zane) sunt entitati binefacatoare, care vin in ajutorul oamenilor, aduc fertilitate si tamaduiesc de boli.

Iata cateva detalii interesante despre originea, traditiile si superstitiile aferente acestei zile, considerate de multi una magica:

•    Originea acestei sarbatori este legata de Santa Diana, zeita romana a vanatorii, dar si de numele florilor de camp sanziene, plante aromate si inzestrate cu puteri tamaduitoare.

•    In noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sanzienele vin pe pamant in ajutorul oamenilor. Tocmai de aceea, acestia le cinstesc si realizeaza diverse ritualuri tocmai pentru a a trage binevointa.

•    In seara zilei de 23 iunie, oamenii merg in padure si culeg flori de sanziene, dupa care le impletesc – femeile in coronite, iar barbatii in forma de cruce. Se crede ca aceste cununi protejeaza gospodariile, asa ca oamenii le asaza la ferestre si pe stalpii portilor tocmai pentru a alunga spiritele rele. La final, satenii le arunca pe case incercand sa prezica viitorul, adresand intrebari legate de casatorie,  rodul holdelor, vreme sau sanatate.

•    Fetele de maritat isi pun noaptea sub perna cateva flori de sanziene pentru a-si visa ursitul. De asemenea, se crede ca fetele care se spala in zori cu roua cazuta pe aceste plante devin mult mai frumoase.

•    Indragostitii care fac impreuna baie in rau sau mare vor fi impreuna toata viata, sustine o alta superstitie legata de sarbatoarea Sanzienelor. Ba mai mult, se crede ca imbaierea intr-o apa curgatoare iti spala pacatele si suferintele anului trecut si te ajuta sa iti implinesti dorintele.

•    Pentru a avea puteri tamaduitoare, florile de sanziene trebuie culese in zorii zilei de 24 iunie si pastrate pentru diverse boli ca anemie, friguri, rani si vanatai etc. De altfel, specia de sanziene galbene (Galium verum) este considerata eficienta in numeroase alte afectiuni cum ar fi boli digestive, renale-genitale sau boli ale sistemului nervos.

•    Nu e bine sa lucram pe 24 iunie sau sa ignoram importanta Sanzienelor, in caz contrar acestea devenind entitati malefice.

•    Daca ploua de Dragaica, se crede ca urmeaza 40 de zile de ploaie.

Sursa foto

, , ,