Trebuie să scăpăm de toţi aditivii din alimente?


Adesea ne uităm pe etichetele alimentelor şi începem să ne îngrozim. Ştim că ar trebui să încercăm să scăpăm de substanţele chimice, însă toate par să aibă aditivi. Şi atunci cum să ne hrănim sănătos?

Trebuie spus că o mare parte din această panica este exagarata. Există puţine persoane cu organism atât de sensibil încât să aibă reacţii adverse. Şi în puţine cazuri aditivii înrăutăţesc afecţiuni deja existente. Nimeni din industria alimentară nu foloseşte aditivi fără să fi fost în prealabil aprobaţi. Controlul este destul de riguros. Mai puţin de 10% dintre aditivi sunt sintetici, iar aditivii în total reprezintă sub 0,5% din tot ce consumăm noi.

Dar de ce folosim aditivi dacă tot exista aceste riscuri?

Pentru culoare. De exemplu, şi vitamina C este un aditiv şi ea împiedica inegrirea fructelor. De asta şi punem lămâie în gemuri. Se folosesc foarte mulţi aditivi pentru culoare în industria alimentară, mai ales din cauza faptului că acum nu consumăm alimentele imediat ce pe producem, ci le depozităm şi transportam mult. Dar şi pentru că ne aşteptăm ca alimentele să aibă o anumită culoare – de exemplu, ne aşteptăm ca untul să fie mai galben decât ar fi în mod natural.

Pentru conservare. De foarte multă vreme folosim sare şi oţet pentru a conserva alimentele. Dacă nu le-am folosi atunci alimentele ar fi rapid atacate de ciuperci şi bacterii şi ne-am îmbolnăvi când le-am consuma.

Pentru aroma. Potentiatori de aromă se găsesc în majoritatea alimentelor procesate, mai ales în sosuri, supe la pachet, carne semipreparata. Ei obţin cam acelaşi efect pe care îl avem şi noi atunci când punem în mâncare roşii sau anşoa, adică dau gust.

Pentru îngroşare, omogenitate. Se găsesc în foarte multe alimente, mai ales în sosuri, supe, pâine, biscuiţi, prăjituri, îngheţată, gemuri, ciocolată. Ele ameliorează aspectul sporind omogenitatea, consistentă. De exemplu, împiedica separarea uleiului de apă.

Trebuie spus că alimentele care se găsesc în prezent în magazine sunt mai sănătoase decât cele care se găseau în trecut, când controlul alimentar nu era atât de mare. Desigur, este bine să alegem mâncare cât mai locală, care nu a fost transportată şi depozitată, să ne facem singuri conservele, să punem noi legume la congelator din propria gradina etc. Dar dacă nu putem face asta sau dacă nu avem acces la o sursă sigură asta nu înseamnă că ne vom îmbolnăvi.

Dacă vrem să fim atenţi la ceva, atunci putem fi atenţi la o alimentaţie cât mai echilibrată.