Trucuri pentru a găti curcanul întreg perfect, ca în filme

Curcan intreg la cuptor

Curcan intreg la cuptor. Sursa foto.

Eu nu am mâncat niciodată acasă un curcan întreg. Spre deosebire de puiul întreg pe care l-am pus pe gâtul unei sticle pline cu apă şi apoi în cuptor, fără prea mari fasoane.
Dar aş vrea măcar o dată în viaţa să gătesc un curcan întreg. Aşa că am început să caut sfaturi, să văd cum se face. Pentru că este vorba despre ceva mai mult decât curăţat şi băgat la cuptor. Să vă spun ce am aflat.

Procurarea curcanului

După buget şi dorinţe, poţi găsi curcan întreg la supermarketuri sau pe situri care vând produse de ţară. Trebuie să vă aşteptaţi să vă coste ceva, până la urma curcanul este o pasă mare, deci cumpăraţi între 4 şi 14 kg de carne. Nu vă aruncaţi la un curcan foarte mare pentru că nu se poate mânca atât de multă carne. O jumătate de kg de persoană este mai mult decât suficient.

Curcanul proaspăt poate să fie ţinut în frigider 2 zile înainte de a fi gătit. Cel congelat trebuie ţinut în frigider la decongelat şi 4 zile înainte de a se găti, dacă are peste 9 kilograme. Un curcan de 3 kg se decongelează în 2 zile.

Pregătirea: saramura

Presupunem că este proaspăt (nu congelat) şi curăţat. Ce urmează să faceţi? Să îl ţineţi în saramura peste noapte. El se ţine numai în frigider, altfel se strică. Şi cât mai departe de restul alimentelor din frigider, mai ales cele pe care le mănânci fără să le găteşti, cum ar fi salata. Înainte de a pregati curcanul pentru pus in cuptor trebuie să fie bine uscat cu un şerveţel de hârtie.

Umplutură

Dacă îţi baţi capul să faci un curcan întreg la cuptor atunci este musai şi să îl umpli. Desigur, există nenumărate reţete de umplutură, însă cea clasică este cu pâine. Umplutură se adăugă chiar înainte de a se baga curcanul în cuptor.

Sau puteţi să lăsaţi deoparte ideea de a mânca umplutură şi totuşi să umpleţi curcanul, ca să îi daţi gust mai bun. Cu ceapă, lămâie şi bine uns cu unt

Coacerea

Curcanul se pune în cuptorul deja încins. Apoi se scade temperatura şi se lasa să se facă la foc mic, 160 de grade. Durează mult timp până când curcanul se face. Un curcan mic, de 3 kg se face în 3 ore. Un curcan mai mare, de 9 kg, trebuie să stea la cuptor 5 ore.

Cum ştiţi că este gata? Ei bine, se foloseşte un termometru şi acesta trebuie să arate în jur de 80 de grade. Dacă nu ai aşa ceva poţi şi să bagi o furculiţă în curcan şi să te asiguri că nu iese sânge nicăieri.

Vreţi să obţineţi o crustă frumoasă? Este suficient să ungeţi pasărea cu unt sau ulei înainte de a o pune în cuptor.

Vi se pare că se arde prea tare în exterior? Atunci acoperiţi carnea cu o folie de aluminiu

Curcanul nu ar trebui pus direct în tavă, ci un pic mai ridicat, ca să circule aerul şi pe dedesubt. Ar fi perfect dacă aţi avea o tavă cu grătar. Dacă nu, atunci faceţi un mic colac dintr-o folie de aluminu şi puneţi curcanul pe el. Tava nu trebuie să fie cu pereţii înalţi pentru a lăsa aerul să circule.

Ca mâncarea să fie mai savuroasa, atunci când scoţi carnea din cuptor o acoperi cu o folie de aluminiu şi o laşi astfel în jur de 2 ore. Este mult mai bună la gust decât dacă ai servi-o imediat.

Ceea ce a rămas de la masă se mai poate păstra în frigider şi folosi încă 2 zile.

Voi ce alte sfaturi mai adaugati?

, , ,