Tutorial de planificare meniu de sărbătoare

Masa de Paște


De câte ori avem o sărbătoare, mai ales dacă avem şi invitaţi, modul în care ne facem cumpărăturile şi gătim se schimbă complet.

Tot lăudăm cât de bine este să planifici meniul în avans: mănânci mai sănătos, mai variat, faci economie de bani şi timp. Dar totuşi ne lovin mereu de aceeaşi problemă: nu ştim de unde să o apucăm, ne descurajăm şi ne întoarcem la modalitatea pe care o cunoaştem deja.

Vom încerca în acest articol să prezentăm paşii unei planificări, astfel încât oricine să o poată face. Se procedează mereu în paşi mici şi respectăm înlănţuirea logică a acţiunilor. Primul pas ne gândim ce anume am vrea să mâncăm şi pentru câte persoane vom găti.

Selectarea reţetelor

Oricât ar părea de bizar acesta este cel mai anevoios proces. Pentru că durează foarte mult. Şi trebuie să ţinem cont de multe aspecte. Printre cele mai importante se numără:
– Să corespundă cerinţelor de moment, de ex sunt anumite feluri care considerăm că nu pot lipsi de la o masă de sarbatare
– Să ne placă, altfel ajungem să o aruncăm. Să facem astfel încât fiecare să aibă măcar un fel preferat pe masă, chiar dacă este greu să împaci gusturile tuturor
– Să ne ajute să stăm mai puţin timp în bucătărie, doar nu vrem să ajungem să gătim şi în ziua de sărbătoare
– Să conţină ingrediente pe care le avem deja în casă ca să mai reducem din cheltuielile care sunt oricum mari
– Să fie mâncare de sezon şi la un preţ accesibil
– Să fie diversificata, ca să răspundă tuturor cerinţelor organismului. Vrem să nu ajungem ca în reclamele la televizor, cu probleme de stomac
– Să ne ajute să ne păstrăm sănătatea şi greutatea. Nu vrem să punem kilograme în plus acum, înainte de vacanţă la mare.

————————————————————————————————————

Recomandare pentru Paste de la Gastropedia

Pentru a obtine de fiecare data un ou perfect, exact asa cum iti doresti, Gastropedia iti recomanda sa folosesti un timer de oua. Poti cumpara acum produsul de la noi:

Timer pentru fiert oua

————————————————————————————————————

Începem prin a număra mesele şi persoanele care vor participa.

Trebuie să ne gândim câte zile vrem să acoperim, câte mese şi de cel fel (mic dejun, cină, grătar etc), plus câte persoane vom avea la masă. Fără această planificare riscăm să facem mai multă muncare decât avem nevoie sau să nu găsim un ingredient de care avem neapărată nevoie când magazinele sunt închise său mult prea aglomerate. Mare atenţie, întrucât în perioadele de sărbători cheltuim enorm pe mâncare, dar şi aruncăm foarte mult.
Toată această muncă de selectare a reţetelor este bine să se facă cu minim o zi înainte de cumpărături.

Ce să cumperi

Te uiţi în cămară, te uiţi în frigider, te uiţi pe reţete şi stabileşti ce anume trebuie cumpărat. După care faci o listă de ingrediente. De la care ar fi bine să nu te abaţi atunci când eşti în magazin şi îţi mai face cu ochiul una sau alta. Pentru că în acest fel ajungi fie să mănânci alimente mai puţin sănătoase, fie să cumperi mai multă manare decât ai de fapt nevoie şi să fii nevoită să o arunci.

Desigur, planurile nu sunt bătute în cuie şi neapărat trebuie să rămână astfel. Doar să ţii cont de perisabilitatea alimentelor. Dacă unele ajung în cămară şi nu în oală nu este nicio problemă. Oricum este bine să ai mereu în cămara alimente precum orez, paşte, fasole/linte, suc de roşii, faină, zahăr.

Pe lângă alimentele de care ai nevoie în reţete, nu uita că mai ai nevoie şi de următoarele:
– verdeţuri, pentru că la cât de grea este mâncarea de Paşte ai neoie de aport suplimentar de fibre
– brânză, ca să mai reduci din consumul ridicat de carne
– vin, pentru că, tradiţional, acesta nu trebuie să lipsească de pe masă
– fructe, ca să ai o gustare sănătoasă atunci când simţi nevoia de ceva dulce
– decor pentru masa / casă: lumânări, flori, coş pentru ouă, şerveţele cu motive specifice, figurine (de obicei, iepuraşi, dar se mai întâlnesc şi pui de găină)

Vom continua mâine cu cele mai des întâlnite feluri de mâncare de Paşte şi cum să le planificaţi astfel încât să apucaţi să le faceţi pe toate.

, , ,