Tutorial de planificare meniu

Tot lăudăm cât de bine este să planifici meniul în avans pe o săptămână – mănânci mai sănătos, mai variat, faci economie de bani si timp. Dar totuşi ne lovin mereu de aceeaşi problemă: nu ştim de unde să o apucăm, ne descurajăm şi ne întoarcem la modalitatea pe care o cunoaştem deja.

Vom încerca în acest articol să prezentăm paşii unei planificări, astfel încât oricine să o poată face. Se începe cu începutul, şi anume să ne gândim ce anume am vrea să mâncăm.

Selectarea reţetelor

Oricât ar părea de bizar acesta este cel mai anevoios proces. Pentru că durează foarte mult. Şi trebuie să ţinem cont de multe aspecte. Printre cele mai importante se numără:
– Să conţină ingrediente pe care le ai deja în casă şi trebuiesc folosite ca să nu se strice

– Să fie mâncare de sezon şi la un preţ accesibil

– Să fie diversificata, ca să nu mâncăm non stop acelaşi lucru

– Să ne ajute să ne păstrăm sănătatea şi greutatea. De exemplu, putem alege să nu gătim cu carne două zile pe săptămână şi o zi să aibă neapărat peste.

– Să ne placă, altfel ajungem să o aruncăm

– Să ne ajute să stăm mai puţin timp în bucătărie

Începem prin a număra mesele şi persoanele care vor participa. Nu toată lumea are acelaşi program, aşa că trebuie să ţinem cont şi de asta. Facem pachete pentru şcoala / serviciu? Avem mâncare separată adulţi pentru anumiţi membri din familie? Cât timp avem la dispoziţie ca să gătim?

Toată această muncă de selectare a reţetelor se poate face vinerea. Este ziua cea mai potrivită, întrucât sâmbătă deja mergi la cumpărături şi trebuie să ştii ce să cumperi.

Ce să cumperi

Te uiţi în cămară, te uiţi în frigider, te uiţi pe reţete şi stabileşti ce anume trebuie cumpărat. După care faci o listă de ingrediente. De la care ar fi bine să nu te abaţi atunci când eşti în magazin şi îţi mai face cu ochiul una sau alta.

Pentru că în acest fel ajungi fie să mănânci alimente mai puţin sănătoase fie să cumperi mai multă manare decât ai de fapt nevoie şi să fii nevoită să o arunci.

Desigur, planurile nu sunt bătute în cuie şi neapărat trebuie să rămână astfel. Doar să ţii cont de perisabilitatea alimentelor. Dacă unele ajung în cămară şi nu în oală nu este nicio problemă. Oricum este bine să ai mereu în cămara alimente precum orez, paste, fasole/linte, suc de roşii, faină, zahăr.

Pregătirea alimentelor

Atunci când cumperi pentru o săptămână în avans pregătirea tuturor cumpărăturilor îţi va da un pic de furcă. Noroc că sâmbătă este zi liberă. Nu te speria, nu înseamnă că îţi vei petrece întreaga zi fie în bucătărie, fie la cumpărături.

Ce înseamnă asta mai exact?
– Să speli legumele şi să le tai. Ca să reziste mai mult le poţi ţine în frigider în apă un pic sărată.

– Să speli ierburile, salatele. Nu le adăugă însă dressing, ca să nu se înmoaie.

– Poate să faci o supă de legume, pe care să o foloseşti ulterior ca bază pentru alte mâncăruri

– Să faci legume la cuptor

– Să fierbi ingredientele care iau mult timp, cum ar fi fasolea sau năutul.

Sursa foto

, ,