Ulei de măsline de cea mai bună calitate – cum îl alegi

Dacă şi tu te întrebi cum se face de uleiul de măsline folosit în Grecia în restaurante este aşa de bun la gust încât l-ai mânca cu pâine goală şi cel cumpărat de la magazinele noastre te lăsa aşa de indiferent, atunci este bine să ştii că acest produs nu se alege oricum.

Uleiul de măsline de bună calitate se obţine atât de dificil şi este atât de cerut pe piaţa încât o foarte mare parte din el este contrafăcut. Nu este deloc suficient să scrie pe el extra virgin ca să şi fie de bună calitate. Iar dacă nu este de bună calitate, pe lângă faptul că nu te mai bucuri de gustul bun, nu te mai bucuri nici de beneficiile pentru sănătate, care îi fac pe unii să îl trateze ca pe un medicament: reduce nivelul de colesterol, previne diabetul, combate cancerul, mai ales pe cel de piele, reduce riscul de atacuri cerebrale etc.

Dar cum poţi să ştii dacă uleiul de măsline pe care îl consumi este cu adevărat cel bun?

În primul rând axează-te pe branduri care sunt bine cunoscute în domeniu sau pe care le-ai descoperit noi, le-ai încercat şi ai fost mulţumită. În plus, există şi organisme independente care analizează şi certifica cât de bun este uleiul de măsline respectiv.

Gust şi miros – un bun ulei de măsline are un miros destul de pregnant de fructe şi ierburi, pentru că, până la urmă nu ar trebui să fie nimic altceva decât fructe din care se extrage sucul prin presare.

Orice fel de ulei vegetal ar trebui ferit de soare. Din această cauză nu cumpără ulei de măsline care nu este îmbuteliat în sticla întunecoasă.

Contează şi data fabricării. Un ulei de măsline mai vechi de doi ani nu mai este la fel de bun.

O singură ţară de origine – este mai sigur decât să cumperi ulei amestecat din mai multe ţări de provenienţă.

Preţ – întrucât se obţine greu, uleiul de măsline are un preţ ridicat. Dacă te bucuri că ai găsit unul ieftin este bine să ştii că de obicei este făcut din măsline de mai proastă calitate sau este vechi.

Şi modul în care îl foloseşti tu are importanţă pentru a-şi păstra savoarea:
Se ţine în locuri întunecate, nu sub acţiunea luminii.
Dacă ştii că nu îl consumi imediat cumpăra în cantităţi mai mici. Nu este bine să îl consumi mai târziu de 2 luni după ce l-ai deschis.