Si pentru ca multe gospodine harnicute sa gandesc deja ce o sa puna pe masa de Craciun, noi ne-am gandit sa incepem din timp seria Retete pentru Sarbatorile de iarna, cu ce este mai important…Cozonacul. Ei bine, nici o masa de Craciun nu poate sa fie fara cozonac, nu e asa? Si pentru ca in ultimul timp, gasim tot felul de retete care mai de care mai buna, noi am ales patru retete care speram sa fie pe gustul gospodinelor noastre si pentru diferite “grade” in functie de experienta pe care o avem in bucatarie.
Si pentru tinerele care doresc sa faca cozonac in acest an pentru prima oara, cateva sfaturi:
1. Nu va fie “teama” sa incercati! Din experienta primii cozonaci facuti ies mai buni decat cei facuti dupa 10 ani de experienta 🙂 pentru ca suntem foarte atente atunci cand suntem incepatoare.
2. Nu alegeti cantitati mari de framantat, pentru ca o sa va fie foate greu pentru inceput.
3. Folositi toate ingredientele la temperatura camerei.
4. Folositi ingrediente de calitate.
5. Ungeti hartia de copt cu unt, pentru o aroma deosebita si pentru a se pastra mai mult timp.
6. Dupa coacere ungeti cozonacul imediat cu o lingutrita de miere dizolvata in 2 linguri de apa.
7. Lasati cozonacii sa creasca 30 de minute, apoi mai framantati cca. 5 minute, mai lasati la crescut 15 minute, iar framantati 5 minute si apoi ii lasati sa creasca. Vor creste mult mai bine si vor fi mai pufosi.