5 greseli frecvente din bucatarie

mancare
Pe langa informatiile privind proprietatile nutritive ale alimentelor, este important sa cunoastem si eventualele greseli pe care le putem face in bucatarie. Combinatiile nefericite sau prepararea incorecta a alimentelor sunt doar doua dintre aceste exemple.

Pentru a nu ne confrunta mai tarziu cu efectele unor alegeri gresite, iata care sunt 5 dintre cele mai frecvente astfel de greseli:

Gatirea preparatelor prea mult timp

Fierberea sau prajirea alimentelor prea mult timp le schimba aroma si textura, reducand in acelasi timp din proprietatile lor nutritive. De exemplu, legumele isi pierd din vitamine atunci cand sunt fierte prea mult, iar carnea prajita prea mult va deveni uscata si greu de inghitit. In plus, carnea preparata astfel ar contine si substante carcinogene, asa ca asigura-te ca o gatesti atat cat sa devina moale si suculenta.

Ritualul gatitului devine o cursa contra cronometru

Nu degeaba se spune ca prepararea diverselor feluri de mancare reprezinta o arta. Pe langa savoarea aromelor imbinate si corectitudinea procesului in sine, unele alimente chiar au nevoie de timp pentru a furniza mai multe substante benefice. De exemplu, usturoiul declanseaza o reactie care elibereaza sulfura de alil, un compus anti-cancer, care controleaza eficient si nivelul colesterolului. Pentru ca aceasta substanta sa fie secretata intr-o cantitate mai mare, usturoiul curatat si maruntit trebuie lasat 10 minute inainte de a fi gatit pe foc.

Sos de iaurt cu usturoi

Mananci fructe imediat dupa masa sau in combinatii nesanatoase

Pastreaza fructele pentru acele gustari dintre mese. Nu este indicat sa mananci fructe imediat dupa masa fiindca acestea se digera in 30 de minute, iar restul alimentelor mai greu. Fructele ar trebui mancate singure, la un anume interval de mese si nu in alte combinatii care sa ne provoace simptome suparatoare cum ar fi balonare, dureri de stomac sau greata. Exceptie fac acele cazuri in care combini fructele cu legumele “neutre”, cum ar fi telina, legume verzi, seminte si nuci inmuiate.

Salata de fructe si miere

Combini amidonul cu proteinele

Produsele bogate in amidon (carbohidrati din paine, orez, paste, cereale, cartofi, produse de patiserie, fructe uscate etc) si cele care contin proteine se digera diferit, asadar trebuie sa nu le combinam in cadrul aceleiasi mese. Alimentele care contin amidon incep procesul de digestie inca din gura (saliva contine o enzime care descompune amidonul in molecule mai mici), in vreme ce proteinele doar atunci cand ajung in tractul gastro-intestinal. In plus, timpul de digerare este diferit. Daca mananci o masa bogata atat in produse din amidon, cat si in proteine, carbohidratii vor ramane in stomac, vor fermenta si vor intra in putrefactie in timp ce sistemul va digera proteinele si grasimile.

Renunti la o mare parte din coaja fructelor si a legumelor

Majoritatea antioxidantilor si a polifenolilor se localizeaza in coaja sau in suprafata de sub aceasta. De exemplu, pe langa resveratrol, coaja strugurilor negri contine numeroase substante benefice in bolile inflamatorii. Tocmai de aceea, este indicat sa mananci fructele si legumele cu tot cu coaja si, daca acest lucru nu este posibil, sa tai coaja cat mai subtire.

, , , ,