Alimentatia celui care sufera de diabet

Diabetul este una dintre cele mai raspandite boli cronice, care afecteaza toate categoriile de varsta si pentru care nu exista vindecare, ci numai terapie medicamentoasa menita sa tina sub control evolutia bolii.

Respectarea unui regim alimentar este esentiala si poate ajuta pe cel care sufera de diabet.Regimul in diabet este esential pentru stoparea evolutiei bolii si implicit a aparitiei complicatiilor.

Diabetul este o afectiune cauzata nu doar de o predispozitie genetica, ci si de dezechilibre ale metabolismului, cauzate de alimentatia nesanatoasa, combinata cu stilul de viata dezordonat, si consumul excesiv de alimente hipercalorice.

Respectare corecta si permanenta a unui regim alimentar in diabet nu este o simpla recomandare, ci o componenta de baza a terapiei impotriva diabetului.

Iata cateva reguli alimentare de baza de respectat pentru un diabet zaharat bine controlat:

Evita preparatele din comert si incearca sa gatesti acasa majoritatea felurilor de mancare pe care le consumi.

Regimul pentru diabet trebuie sa contina cat mai multe legume si fructe proaspete de sezon.  Totusi, evita sau consuma cu moderatie fructe cu un continut mare de fructoza, cum sunt: bananele, strugurii, prunele, perele, fructe exotice. In schimb, poti include in meniu fructe precum grapefruit, pomelo, pepene galben, pepene rosu, kiwi.

Mananca lactate, insa cu un continut scazut de grasime.  Nu consuma produsele lactate din comert imbogatite cu arome de fructe sau alte astfel de adaosuri, deoarece sunt extrem de daunatoare si contin o multitudine de zaharuri rafinate. Mizeaza pe iaurt slab, lapte semi-degresat, branza de vaci.

Consuma cu moderatie cereale integrale – fulgi de ovaz, de grau, orez brun, paine graham. Acestea sunt bogate in fibre si iti ofera senzatie de satietate pentru mai mult timp , dar sunt surse de glucide, deci cresc glicemia. Introdu-le in meniul tau in portii mici, cu moderatie.