Ce conţine de fapt supa instant?

Supe instant din România

Supe instant din România

Nu ştiu cât de rapizi reuşiţi voi să fiţi, mie însă o supă îmi ia în jur de 2 ore, mai ales dacă implica un pui de ţară, aşa cum prefer de obicei.

Aşa că nu pot să nu stau în fata pliculeţelor de supa instant din magazine şi să nu mă întreb – ore ce farmece, oare ce putere misterioasă le transformă din câteva grame de praf într-o farfurie de supă? Şi asta în numai câteva minute.

Există pe piaţa un studiu făcut de Asociaţia Consumatorilor asupra principalelor supe instant din magazine, care dezvăluie misterul prafului miraculos.

„La 59% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de pastele făinoase, iar la 41% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către amidon din cartofi, piure de cartofi, făină de grâu, lactoză, zahăr și grăsime vegetală de palmier.

La 38% dintre produsele analizate, făina de grâu este cel de-al doilea ingredient. La 13% dintre produsele analizate, sarea iodată este cel de-al doilea ingredient. La 49% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de către zahăr, maltodextrină, albuș de ou, amidon din cartofi, piure de cartofi, legume deshidratate și ulei vegetal de palmier.

La 34% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către grăsime vegetală. La 66% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către lactoză, potențiatori de aromă, sare, amidon, praf de zer, făină de grâu, maltodextrină și legume deshidratate.”

Cu alte cuvinte sunt paste făinoase sau amidon cu sare sau zahăr şi grăsime. La care se adaugă un pic de praf de legume şi o catitate insignifianta de carne, dacă există şi aceea, pentru că se foloseşte şi „aroma de carne”.

APC vă atenţionează, dacă consumaţi cumva aceste produse, ca etichetele pot fi înşelătoare. „Cu gust de raţă” nu înseamnă şi că are în compoziţie rață. „Fără conservanţi, fără coloranţi” nu înseamnă că nu se folosesc aditivi alimentari. Ba, dimpotrivă, aceştia se folosesc din plin

“la 91% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu. E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune și este subiectul mai multor studii din cauza unor suspiciuni asupra efectelor nocive pe care le are asupra sănătății;
la 78% dintre produsele analizate s-a regăsit grăsime vegetală de palmier parțial hidrogenată. Uleiul de palmier parțial hidrogenat conține acizi grași de tip trans, aceștia pot crește nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la apariția afecțiunilor cardiace și a cancerului la colon;
la 56% dintre produsele analizate s-a regăsit extractul de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine;”

“Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un conținut ridicat de sare, care au cantități insignifiante de legume și anumite tipuri de carne și cu aditivi alimentari din belșug. Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne, supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Puteţi găsi întregul studiu aici.

, , ,