Ce este bine să ştii despre ouă

Ouăle sunt unele dintre cele mai ieftine şi hrănitoare alimente. Le-am mânca nelimitat, simple sau în combinaţie cu alte alimente. Trebuie însă să ţine cont în consumul lor de 2 probleme: colesterolul şi infecţia cu salmonella.

Câte ouă putem mânca săptămânal?

Ar trebui să nu depăşim 6 ouă pe săptămână, mai ales că la această cantitate mai adăugăm altele în plus, întrucât există şi în biscuiţi, prăjituri, maioneză. Este adevărat că ouăle au o cantitate mai mare de colesterol, însă problema la excesul de coresterol nu apare din alimentaţie, ci dintr-o problemă a ficatului care este mult pea solicitat. Ar fi mai util să nu te stresezi şi să nu fumezi decât să nu mănânci ouă.

Intoxicaţia cu salmonella apare foarte rar, totuşi nu este un risc care trebuie neglijat. Se recomandă să nu se mănânce ouă insuficient preparate termic mai ales în cazul copiilor, al femeilor însărcinate şi al bătrânilor. Ouă nepreparate termic se folosesc în – maioneza, salata Caesar, spumă de fructe.

Omleta cu legume, reteta cu imagini

Care sunt cele mai bune ouă

Adesea pe ouă apar inscripţii precum ‚de ferma’, ,de tara’. Dar asta nu înseamnă că sunt crescute în curte la vreo bunicuţă. Cel mai probabil ele sunt crescute tot în baterii. Nici ‚spaţiu deschis’ nu înseamnă că aleargă fericite prin vreo curte. Ci înseamnă, conform legii, că au acces la un spaţiu oricât de mic, deschis.

Din punct de vedere nutritiv nu are nicio importanţă ce culoare are oul, deşi noi avem tendinţa de a le prefera pe cele spre portocaliu închis.

Salata de oua cu sos de mustar

Cum se depozitează ouăle

Ouăle nu se depozitează pe uşă frigiderului, ci în interior, acolo unde au temperatură mai scăzută.

Ele se ţin în cutia lor originală. Dacă nu le-am cumpărat trebuie neapărat să inscripţionăm data, ca să ştim cât de proaspete sunt.

Vârful ascuţit trebuie ţinut în sus, ca gălbenuşul să rămână în mijlocul oului.

Nu se consuma după ce au depăşit 3 săptămâni.

Prajitura cu banane

, ,