Ce nu stiai despre cafea – 6 rezultate uimitoare ale studiilor


In fiecare zi, aproximativ 1.6 miliarde de cesti de cafea sunt consumate peste tot in lume. Ritualul prepararii cafelei, aroma deosebita si energia pe care ne-o ofera sunt motivele pentru care nicio dimineata nu poate trece fara a ne savura cafeaua preferata.

Chiar daca exista numeroase arome si varietati, acestea au la baza doar doua tipuri principale de cafea, si anume Arabica si Robusta. Arabica este si cea mai raspandita, fiind mult mai aromata, in vreme ce cafeaua Robusta are un gust ceva mai amarui, dar contine cu 50% mai multa cofeina.

Despre cafea s-au realizat numeroase studii, concluzia generala fiind aceea ca beneficiile depasesc cu mult eventualele riscuri. Cat de importanta este aroma cafelei, ce compusi minune contine, care sunt principalele afectiuni pe care le previne sunt doar cateva dintre informatiile uimitoare pe care trebuie sa le cunosti.

1.    Cafeaua reduce riscul cancerului de san

Un studiu intreprins in Suedia a demonstrat ca femeile care beau 2-3 cesti de cafea pe zi prezinta mult mai putine riscuri de a se confrunta, la un moment dat, cu cancerul de san sau cu tumori benigne la nivelul sanului. Nu se cunosc inca destul de multe informatii pentru a explica mecanismul prin care cafeaua protejeaza sistemul hormonal feminin si reduce riscul acestui tip de cancer. Un lucru este sigur: alaturi de alti factori ce tin de stilul de viata, si consumul de cafea pare a preveni aparitia acestei maladii.

2.    Cafeaua, un ajutor in cadrul antrenamentului fizic

Mult timp, s-a crezut ca nu este recomandat sa bem cafea inainte de a pleca la sala fitness sau atunci cand practicam sport in mod regulat. Iata, insa, ca mai multe studii vin sa infirme aceasta ipoteza. Astfel, cercetatorii de la Universitatea Coventry din Marea Britanie sustin ca o cafea dimineata devreme, inainte de antrenament ne ofera mai multa energie si ne creste rezistenta organismului, determinandu-ne sa lucram mai eficient. Ba mai mult, oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois sustin ca febra musculara poate fi prevenita tot prin consumul de cafea.

3.    Cafeaua contine mai multi antioxidanti decat fructele si legumele

Antioxidantii sunt compusi chimici cu numeroase efecte pozitive asupra organismului nostru: protejeaza celulele, distrug bacteriile si virusii cu care corpul intra in contact, previn aparitia cancerului sau a altor boli grave si incetinesc procesul de imbatranire. Tocmai de aceea, alimentele bogate in antioxidanti sunt recomandati in orice dieta. Ei bine, cafeaua contine mai multi oxidanti decat multe alte produse printre care fructe, legume, nuci, uleiuri si mirodenii. De la acest rezultat au pornit numeroase cercetari, una dintre ale atestand faptul ca antioxidantii din cafea previn aparitia cancerului de colon.

4.    Consumul de cafea atenueaza efectele negative ale altor vicii

Desi poate suna ciudat, daunele provocate de vicii precum fumatul sau consumul de alcool sunt diminuate de consumul de cafea. Astfel, s-au inregistrat mai putine probleme cu inima sau cu ficatul la persoanele care fumeaza si beau alcool, dar care consuma constant si cafea.

5.    Vrei sa vezi doar partea pozitiva a vietii? Bea cafea in fiecare zi

Un studiu ceva mai inedit a fost realizat de catre specialistii germani. Mai multor participanti le-au fost date o serie de cuvinte, negative si pozitive. Cei care beau in fiecare zi 2-3 cesti de cafea au sesizat si ales cuvintele pozitive mult mai repede decat pe cele negative. Asta s-ar traduce prin faptul ca poti percepe mult mai usor cuvintele, imaginile, sunetele si evenimentele pozitive atunci cand bei cafea.

6.    Mirosul de cafea este suficient pentru a scapa de stres

Daca nu esti convins total de avantajele consumului de cafea, mai multe cercetari au confirmat faptul ca mirosul de cafea este suficient pentru a beneficia de multe dintre efectele ei pozitive. Aroma de cafea produce anumite transformari la nivelul creierului, contribuind la reducerea nivelului de stres.

Bineinteles, consumul exagerat de cafea duce la manifestari neplacute cum ar fi nervozitate excesiva, insomnie, lipsa de concentrare, tremuratul mainilor, ritm cardiac accelerat, cresterea nivelului colesterolului etc. Pentru a ne putea bucura de savoarea, dar si de beneficiile cafelei este indicat sa nu bem mai mult de 2-3 cafele pe zi si sa respectam de fiecare data indicatiile medicului specialist.

, , ,