Ce poţi face pentru a avea mai puţine vase de spălat când ai invitaţi

vase

Este foarte frumos să inviţi lumea la tine de sărbători. Şi fac pariu că îţi place şi să planifici meniul, şi să găteşti. Ce nu suporţi însă este partea legată de spălarea vaselor. Cel puţin ştiu că la mine aşa este. Chiar şi când este vorba numai de 10 persoane ajungi la minim 40 de farfurii pe care le ai de spălat. Imens!, nu-i aşa?

Uite câteva trucuri ca să nu stai jumătate din petrecere în bucătărie:

Spala pe măsură ce murdăreşti

Dacă vei pune în chiuvetă ca să te aştepte la sfârşitul serii tot ce ai de spălat cu siguranţă vei termina seara într-un mod foarte prost. Ca să nu mai zic şi că nu vor încăpea toate. Pentru că nu ai numai farfuriile mai sus pomenite. Mai ai şi crătiţi şi funduri şi platouri şi tacâmuri şi linguri de lemn etc într-o listă ce pare să nu se mai termine.

Aşa că, regulă de bază este că îndată ce foloseşti ceva să şi speli. Dacă ai o maşină de spălat este mai simplu. În timp ce mănânci un fel de mâncare laşi în maşina de spălat tot ce ai murdărit la felul anterior.

Clăteşte şi reutilizează

Unele lucruri nu trebuiesc cu adevărat spălate. Cum ar fi cuţitul cu care ai tăiat pâinea. Similar şi fundul pe care ai tăiat salata.

Dar nu uita de regulă esenţială de igienă – tot ceea ce a atins carnea crudă trebuie spălat temeinic înainte de a fi refolosit.

Pregăteşte în avans tot ce se poate

Ştii foarte bine – atunci când găteşti murdăreşti mute vase şi ustensile de bucătărie. Aşa că, cu cât reduci mai mult gătitul, cu atât reduci mai mult şi vasele utilizate.

Ce poţi face în avans? Cirba sau supa, o bună parte din prăjituri, garniturile şi majoritatea aperitivelor. Deci destul de multe.

Pune la înmuiat

Unele vase chiar nu sunt uşor de spălat. Cum ar fi de exemplu tava de friptură. Nu îţi pierde timpul cu ele, dar nici nu le lăsa aşa pentru că va fi şi mai dificil să le speli. Pune-le la înmuiat şi rezolvă problema mai târziu.

Foloseşte farfurii de unică folosinţă

Normal, nu arata la fel de bine precum cele din porţelan. Însă dacă ai mulţi invitaţi acestea pot să fie salvarea. Mai ales dacă mulţi dintre ei sunt copii. Atunci şi ei vor fi mai mulţumiţi să mănânce dintr-o farfurie cu desenul animat preferat.

Nu refuza ajutorul

Probabil că vei avea invitaţi care se vor oferi să te ajute cu vasele. Fie că duc mâncarea la masă, fie că te ajută să debarasezi, să ştergi veselă sau chiar să mai speli din vase. Nu refuza pentru că nu va fi distractiv să îţi petreci singură tot timpul în bucătărie.

Tu cum te descurci cand ai mai multi invitati?

Sursa foto

, ,