Ce se întâmplă când bei alcool


Ne place să bem alcool. Îl asociem cu lucrurile bune din viaţa – când ne întâlnim cu prietenii, când sărbătorim ceva, când suntem liberi să facem ce ne dorim, când vrem să ne răsfăţăm cu o masă gustoasă.

Ne displac uneori efectele lui – greaţă, migrenă, schimbările în rău de dispoziţie, îngrăşarea. Haideţi să vedem ce trebuie să ştim despre alcool ca să ne bucurăm de părţile bune şi să scăpăm de cele rele.

Alcoolul se metabolizează diferit de la persoana la persoană. Fiecare este bine să îşi ştie limita personală. Dar există cazuri în care alcoolul este interzis indiferent de persoană – când conduci, când eşti însărcinată, când iei medicamente.

Femeile metabolizează alcoolul mai încet decât bărbaţii întrucât ficatul lor este mai mic şi au mai mult ţesut gras în organism. Aşa că trebuie să bea mai puţin, cam jumătate.

Absortia alcoolului durează între 15 şi 90 de minute după consumarea băuturii. Din această cauză de la un moment dat simţi că te îmbeţi fără să mai bei nimic.

Dacă vrei să ‚rezişti mai mult la bautura’ atunci trebuie să mănânci înainte să bei alcool. Alimentele pot acţiona ca un fel de sugativa şi să împiedice difuzarea rapidă a alcoolului în întreg organismul.

Orice alcool este mai rapid absorbit dacă este combinat cu o băutură efervescentă, cum ar fi apă tonică sau apă minerală. Aşa că dacă vei bea vin sub formă de şpriţ te vei îmbăta mai rapid.

Băuturile cu un grad mai mare de alcool se răspândesc mai rapid în organism, aşa că efectul unei vodci se va vedea imediat.

Ficatul are nevoie de aproape o oră ca să descompună un pahar de vin. În funcţie de cât ai băut este posibil ca şi după 8 ore de somn el să nu îşi fi terminat treaba.

Mahmureală în mare parte este provocată de deshidratare. Cea mai bună lupta împotriva ei este să bei multă apă înainte să te culci.

 • Reacţii după un pahar
  Pulsul se accelerează
  Creşte secreţia de sucuri gastrice
  Intelectual funcţionezi normal, însă nu mai poţi lua decizii rapid

 

 • Reacţii după mai multe pahare
  Nu mai poţi coordona mişcările
  Se inhiba secreţia unor hormoni
  Vorbirea devine neclară
  Sensibilitate redusă la durere

Decât să bei mult alcool odată şi să supui ficatul la o muncă peste capacităţile sale mai bine bei cantităţi mici de alcool în mod regulat.

, ,