Cum sa faci fata copiilor mofturosi?

Nimic nu il scoate mai mult pe un parinte din minti decat sa aiba la masa un copil mofturos. Pentru ca vede ca toata munca sa este in van – a fost iar refuzat, copilul iar nu a vrut sa manance. Si cu cata grija a planificat aceasta masa! Si cat de greu a facut rost de timp ca sa o pregateasca!

Pentru ca un copil mofturos este mult mai greu de hranit decat unul care nu este. Nu stii niciodata daca va manca sau nu un fel de mancare. Este posibil ca astazi sa ii placa un fel de mancare, insa peste doua saptamani nici sa nu se mai uite la el.

Haideti sa analizam cateva atitudini ale copiilor mofturosi si cum ar trebui sa procedam noi.

Copilul nu vrea sa manance decat un singur fel de mancare.

Nu are niciun rost sa lupti cu acest lucru. Este o faza, va trece de la sine. Este de inteles ca te dispera ca vrea piept de curcan (sau orice altceva) si la pranz si dimineata si seara. Nu te lupta cu el. Ofera-i ce vrea, insa pe langa mai pune si multe fructe si legume. Si lasa-l in pace sa incerce ce vrea si cat vrea. Ai sa vezi ca in timp aceasta preferinta pentru un aliment nu va ramane batuta in cuie.

Copilul nu vrea sa manance legume.

Multa lume are probleme cu legumele, mai ales atunci cand sunt gatite. Este posibil sa nu le placa textura sau sa aiba nevoie de timp ca sa se obisnuiasca cu mirosul. Principalul lucru este sa tot incerci. Si sa gesesti si solutii care nu sunt asa de evidente, la prima vedere. Ai auzit de blatul de pizza din conopida?

Copilul vrea sa manance prea mult zahar.

Zaharul nu numai ca te ingrasa, dar el si dezechilibreaza dieta. Poti ajunge sa nu mai fii atras de nimic, daca nu are si un pic de zahar. Asa ca ajungi sa consumi paste cu branza si cu zahar, sa pui zahar in sosurile de salata sau miere peste friptura. Aici trebuie intervenit mult mai ferm. Zaharul da dependenta si copilul trebuie dezvatat de el. Sucurile ar trebui scoase de tot din dieta si explica faptul ca a manca dulce se face din cand in cand, de exemplu in weekend, si nu in permanenta.