Cum sa-i inveti pe copii sa se poarte frumos la restaurant

Foarte putini parinti au curajul sa iasa cu copiii la restaurant. Poate ca o mai fac la o terasa, vara, daca stiu ca exista suficient spatiu in jur ca sa aiba copilul cum sa se desfasoare. Se mai duc si in cele cateva locuri unde exista, pe langa mesele de restaurant, un spatiu dedicat si pentru joaca copiilor.

Iar in rest se multumesc sa stea departe pentru a evita una (sau mai multe) din aceste situatii neplacute: copilul vorbeste tare, se misca mult pe scaun, a varsat ceva pe masa, a spart ceva, se duce la alte mese si deranjeaza lumea, incurca chelnerii, incepe sa planga sau sa faca o scena etc.

Putem sa ne inchipuim atatea lucruri care merg rau incat ne piere cu totul cheful de a manca in oras. Cu toate acestea, nu trebuie sa abandonam cu totul ideea. Pana la urma copilul tot va manca in public si atunci trebuie sa stie cum sa se poarte. Ce putem face ca sa il invatam bunele maniere?

In primul rand, sa vorbim de bunele maniere. Trebuie sa spunem ca nu se mananca cu gura deschisa, ca nu te poti misca in permanenta cand esti la masa, ca nu vorbesti decat dupa ce ai inghitit mancarea, ca trebuie sa spui ‘multumesc’ si ‘te rog’. Altfel copiii nu au cum sa stie de toate aceste reguli.

Dupa care, ca sa ne bage in seama, ar fi indicat sa facem totul sub forma de joc. Fie ca gasim filmulete cu aceste reguli cantate, fie gasim o carte cu o poveste pe subiect, fie le inventam noi. In acest fel copiii le vor retine mult mai usor si nu vor mai fi tentati sa ne ignore, ca de obicei.

Dupa ce consideri ca stiu ce anume se asteapta de la ei poti sa dai si testul final – o cina acasa ca si cum ar fi la restaurant. Si le poti spune copiilor ca, daca  se poarta exemplar , veti merge impreuna la restaurant. Si acolo isi poate alege ce desert isi doreste.