Cum se fac friganelele

Micul dejun al copilariei - friganelele. Sursa foto

Micul dejun al copilariei – friganelele. Sursa foto

Frigănele sunt printre cele mai bune amintiri în copilăria mea din epoca comunistă, în care nimic nu se găsea, dar totuşi toată mâncarea avea un gust mult mai bun.

Ele erau specialitatea tatălui meu, alături de macaroane cu brânză şi zahăr la cuptor. Mama era însărcinată cu mâncarea sănătoasă. Şi, din câte văd la generaţia mea, nimic nu s-a schimbat aici.

Dar să revenim la frigănele – adică pâine cu lapte, ouă şi zahăr, plajita în ulei. Acestea sunt ingredientele de bază. Şi, pornind de aici, te poţi juca oricum, ceea ce veţi vedea şi în exemplele de mai jos.

Cum se fac friganelele

Începeţi prin a tăia pâinea. Cea mai indicată este o pâine care nu este proaspătă, astfel încât să se taie cu uşurinţă. Feliile nu trebuie să fie foarte subţiri, ci cam de două degete grosime.

Pregătiţi lichidul în care se va înmuia pâinea. Când eram mică puneam numai ouă, lapte, zahăr, sare. Acum, foarte des, se mai adăugă extract de vanilie sau scorţişoară şi/sau nucşoara.

Puneţi pâinea în lichid şi o ţineţi un pic, să se pătrundă bine, pe ambele părţi.

Puneţi pâinea în tigaia încinsă, cu puţin ulei. Cel mai bine este să folosiţi o tigaie non aderentă. Şi ţineţi feliile până când se rumenesc, pe ambele părţi. Durează câteva minute.

La final, presaraţi un pic de zahăr deasupra sau puneţi fructe sau gem. Deşi sunt foarte bune şi simple.

Video

Există nenumărate reţete pentru french toast, întrucât toată lumea îl iubeşte şi are un mod preferat de a-l face. Eu vreau să vă arăt două video care mi-au atras atenţia.

Alex French Guy Cooking, şi nu numai pentru accent, care este foarte simpatic, ci şi pentru că îţi arată cum ai putea face acest fel de mâncare într-un mod mai atent la silueta, dacă asta te preocupă.

TatyanasEverydayFood pentru că foloseşte favorita mea din toate timpurile, nutella.

Tu cum preferi friganelele?

, ,