Sa spargem cateva oua intr-un castron, sa le batem cu o furculita, si sa le prajim intr-o tigaie. Este foarte simplu si rapid, o reteta cunoscuta de toate gospodinele, cu sau fara prea mare indemanare in ale bucatariei.
Insa, ouale prajite in untura sau ulei, nu sunt tocmai tolerate de toata lumea, de aceea exista si un alt mod de preparare care le face mult mai usor digestibile.
Vom enumera doar cateva din micile secrete, pentru prepararea unei omlete cu consistenta unei creme omogene, nu a unei omlete uscate, aspra:
- o omleta sanatoasa la care se va evita prajeala in ulei, va fi cea facuta in bain-marie, care nu va dura decat cca 10-15 minute
- sunt nevoie de 2-3 oua de persoana
- se va folosi un vas adanc cu gura larga pentru a fi batute ouale bine (a nu se risipi in afara vasului)
- se va adauga in compozitie sare, piper si 3-4 linguri de smantana sau lapte
- se cufunda vasul in care a fost adauata 1 lingura de unt (la temperatura camerei) cu ouale batute (un vas Jena) in alt recipientul cu apa fierbinte, pus pe foc mic, batandu-se cu un tel sau o furculita tot timpul, razuindu-se marginile, acolo unde ouale se prind mai repede, pentru a le aduce spre mijloc ( amestecul trebuie sa se ingroase, ramanand in acelasi timp alifios ).
- omleta poate fi preparata cu: cascaval ras care se va pune in vas odata cu ouale; cu sunca presata taiata marunt si care se va pune dupa ce omleta este gata, cu ciuperci, legume la alegere, etc..
- omleta poate fi servita cu crutoane de paine, care se vor aseza in coroana, in jurul fiecarei portii sau cu mamaliguta asezata sub forma de cuib, inautrul caruia se poate pune branza de oi si omleta fierbinte
POFTA BUNA !!!