Cum te fereşti de E-Coli

carne-cruda

În ultimii ani vedem tot mai des ştiri privind faptul că a fost descoperită bacteria E-Coli (Escherichia Coli) în alimentele puse la comercializare în magazine.

În ultima ştire, 69 de probe s-au dovedit a fi contaminate. Ea a apărut în toate colţurile ţării, inclusiv Bucureşti. Conform unui comunicat ANSVSA au fost analizate “carne și produse din carne (sanitație carcasă ovine, sanitație carcasă bovină, carne tocată vită, carne de pui, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnați vită, carne tocată mânzat, cârnați, şniţel mânzat, hamburger vită), lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, cașcaval afumat, caș bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, cașcaval afumat)”

Ce este E-Coli

E-Coli este o bacterie care trăieşte în intestinele omului şi animalelor. Aceasta bacterie apare imediat după naştere şi majoritatea tulpinelor nu sunt periculoase. Există însă unele tulpini care duc la toxiinfecţii alimentare, anemie, diaree, insuficienţă renală. Diagnosticul de E-Coli este dificil de pus şi boala se manifestă cu mai mare virulenta la categoriile dintr-o grupă mare de risc: copii, bătrâni, femei însărcinate, persoane bolnave. Tratamentul consta în antibiotice, însă în ultima vreme multe dintre acestea nu îşi mai fac efectul.

Cum te fereşti de E-Coli

E-Coli se transmite şi prin produse alimentare sau apă, dar şi de la om la om datorită unei igiene insuficiente. Este imposibil să ne dăm seama când intrăm în contact cu o asemenea bacterie, din această cauză trebuie respectate cu stricteţe câteva sfaturi de igienă.
Carnea trebuie gătită la cel puţin 70 grade celsius. Cel mai bine ar fi să folosim un termometru special pentru carne ca să ne asigurăm de acest lucru.
– Întrucât alimentele se pot contamina între ele nu trebuie să atingem alte alimente de carnea crudă şi nici de ustensilele cu care aceasta a intrat în contact
– Trebuie să ne spălăm pe mâini cu săpun şi înainte şi după ce am terminat de preparat carnea.

E-Coli nu se găseşte însă numai în carne, aşa că este necesar să respectăm regulile generale de igienă:
– Nu gătim cu mâinile nespălate în prealabil
– Nu mâncăm fructe care nu au fost bine spălate
– Nu folosim lapte crud şi nici produse lactate care nu sunt pasteurizate
– Nu bem apă decât din surse care ştim că sunt sigure
– Ne spălăm pe mâini de fiecare dată după ce folosim toaleta.

, , , ,