Cu ce mancaruri putem asocia vinul rosu?
Selectia unui vin potrivit preparatelor culinare se face diferit: prin asociere, complementar, in contrast. In plus, se crede ca fiecare fel de mancare se asociaza cu un vin din regiunea de origine a preparatului. In linii mari, vinul rosu este cel mai bine pus in valoare de preparatele din carne, cum ar fi Fazanul la cuptor sau Mussaka cu carne de miel, si branzeturi fermentate.
Beneficiile vinului alb
Vinul provenit dintr-o varietate mai larga de struguri albi sau chiar din sucul unor soiuri de struguri rosi, poate avea culori de la galben, galben-verzui pana la o culoare aurie. Mai usor decat vinul rosu, vinul alb este deseori servit alaturi de o masa usoara.
Dupa ce mult timp vinul rosu a detinut titlul de “medicament minune”, cel putin in ceea ce priveste sistemul cardiovascular, iata ca specialistii au descoperit ca si vinul alb prezinta aceleasi beneficii. Intr-un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry s-a constatat ca tirozolul si hidroxitirozolul din vinul alb imbunatatesc activitatea inimii si impiedica blocarea arterelor, intocmai ca si resveratrolul din vinul rosu.
In studii din 2002 si 2010, oamenii de stiinta au aratat ca consumul moderat si regulat de vin alb protejeaza impotriva cancerului de plamani si a cancerului de san.
Vinul alb ascunde, se pare, un as maneca. Astfel, vinul alb contine mai putin substante chimice care cauzeaza mahmureala asa ca vei evita simptomele aferente.
Dupa cum spuneam, vinul alb este mai usor decat cel rosu asa ca poate fi consumat la aperitiv, cu carne alba, fructe, deserturi dulci si unele branzeturi.