Toată lumea știe că vidarea este metoda ideală prin care poți păstra alimentele proaspete o perioadă mai lungă de timp. Poți să videzi orice, începând cu fructe și legume, carne și chiar făină, zahăr sau ierburi aromatice. Ai nevoie de un aparat de vidat și de dimensiuni diferite de pungi speciale. Costurile acestor echipamente sunt reduse, dar câștigurile tale vor fi foarte mari.
În acest material îți vom spune care sunt avantajele vidării alimentelor și de ce este bine să videzi mâncarea păstrată la congelator.
Avantajele vidării alimentelor
Cum spuneam, vidarea prelungește termenul de valabilitate al oricărui aliment. Prin vidare, aerul este scos complet din pungă și astfel se înlătură riscul de oxidare a mâncării. De asemenea, se reduce semnificativ riscul dezvoltării unor bacterii prin lipsa aerului, potrivit vacmasterfresh.com. Apoi, prin vidare, alimentele sunt protejate de umiditatea din aer.
În funcție de originea lor, alimentele vidate pot fi păstrate pentru perioade de trei sau patru ori mai mari decât cele nevidate.
Alimentele vidate pot fi depozitate mai eficient și vei câștiga spațiu important în frigider sau congelator.
De ce să videzi alimentele din congelator
În cazul depozitării la congelator, alimentele sunt protejate împotriva deshidratării și a deteriorării. De asemenea, dispare fenomenul de „freezer burn”, adică formarea gheții direct pe alimente, care alterează produsul.
Alimentele vidate pot fi păstrate la congelator o perioadă mult mai lungă de timp decât în cazul unei ambalării normale. Spre exemplu, carnea pusă pur și simplu în pungă poate fi ținută la congelator cel mult 6 luni, însă dacă este ambalată în vid, această perioadă se prelungește la 2, chiar 3 ani. Peștele poate fi păstrat în vid la congelator 2 ani și doar 5-6 luni dacă este pus în pungă. Legumele vidate vor rezista la congelator fără probleme timp de 3 ani, iar în cazul unei ambalări normale, doar câteva luni.
Foto: Unsplash