De ce trebuie să faci sport atunci când vrei să slăbeşti

Dacă priveşti procesul de a slăbi ca pe o ecuaţie simplă: caloriile pe care să le adaugi prin mâncare să fie mai mici decât caloriile pe care le consumi prin activitate, atunci sportul nu ar fi chiar atât de important.

De exemplu, să mănânci o gogoaşă înseamnă să mănânci cam 300 de calorii. Ai nevoie de o plimbare cu bicicleta de 35 de minute ca să le arzi. Mult mai simplu este să nu o mai mănânci deloc. Mai ales cum avem noi vieţi foarte ocupate şi foarte statice în aceasi timp. Ce ironie!

Dar oamenii nu sunt mecanisme simple şi din această cauză sportul are o importanţă esenţială

1. Te face să te simţi bine

Cu toţii ne dorim să ne simţim bine. De asta şi ajungem să mâncăm lucruri pe care nu ar trebui să le mâncăm. Sunt bune la gust şi câştigul este imediat. Este greu de combătut asta cu un câştig foarte îndepărtat. Aşa că în permanenţă cedăm tentaţiilor.

Însă şi sportul te face să te simţi bine imediat. Poate nu chiar atunci când depui efort, însă imediat după ce efortul a încetat ai o stare de bine, de euforie.

Aşa că sportul te învaţă că te poţi simţi bine şi altfel decât mâncând, deci este o alternativă viabilă.

2. Te face să visezi la viitor

Atunci când faci sport în mod constant adesea visezi de cât de bine va fi în viitor. Mai ales după o perioadă foarte statică în care pari să te fi anchilozat.

Încet, încet, visele ţi se schimbă, cu ajutorul sportului. Nu mai visezi să mergi la un grătar, ci să faci creasta celui mai înalt multe din ţară. Nu mai visezi să plăteşti un revelion scump cu 150 de feluri de mâncare, ci să ajungi la scubadiving.

Sportul îţi poate da multiple scopuri pe care să vrei să le atingi. Şi acestea te ţin atât de ocupat încât uiţi de plictiseală care te determină să cumperi prea des o merdenea fiindcă îţi este lene să faci altceva.

3. Te ţine activ

Cu cât eşti mai puţin activ, cu atât de îngraşi mai tare. Şi ca tabloul să fie complet, cu cât eşti mai gras cu atât ai tendinţa de a fi mai puţin activ. Şi cauţi tot felul de scurtături ca să depui mai puţin efort.

Aşa că nu îţi faci ketch-up în casă. Numai gândul de a merge la piaţă, de a cumpăra câteva kilograme de roşii, de a le căra, de a le spăla, de a le fierbe şi pune în borcane sterilizate îţi dă fiori. Toate aceste activităţi ar consuma atâtea calorii încât ai putea mânca paste toată ziua şi să nu se vadă.

Însă dacă eşti obişnuit cu lipsa de activitate alegi calea cea mai proastă – îl cumperi pe cel de la supermarket, cu o tonă de zahăr. Şi îl mănânci, evident, cu multe paste. Nu este de mirare că ajungi să te îngraşi şi mai tare.

Să îţi placă să fii activ schimba cu totul alegerile pe care le faci. Şi asta îţi poate schimba cu totul viaţa. Faptul că slăbeşti este un efect. Şi nici măcar unul foarte important, atunci când te uiţi la tot tabloul.

, , ,