Despe beneficiile Postului pentru organism si cum ar trebui sa mancam corect in post

Pentru ca suntem in perioada postului si pentru ca multi dintre dumneavoastra tin post, ne-am gandit sa scriem un articol despre beneficiile postului asupra organismului, cum ar trebui sa mancam corect in post si ce ar trebui sa facem dupa post, pentru a nu deregla organismul.

De ce este important postul pentru organism si de ce este indicat sa tinem post?

Un post tinut corect, inseamna un consum mai mare de legume si alimente de origine vegetala. Acest lucru va duce la un aport crescut de fibre ceea ce face ca organismul sa fie mai putin solicitat atunci cand o sa vorbim de digestie.

Bineinteles ca atunci cand vorbim de un consum mare de legume  vorbim si de multe vitamine si minerale pentru organism.

Atentie! Postul tinut corect (fara prajeli, alimente procesate, dulciuri concentrate si preparate dubioase din soia),  vitaminizeaza si ajuta la detoxifierea naturala a organismului si  ajuta ficatul in procesul lui de curatare.

Sa nu uitam ca postul inseamna moderatie si echilibru si o atentie sporita in ceea ce priveste alegerea alimentelor. In perioada de post, ar trebui sa mancam mai curat si mai organizat. Este gresit interpretat ca in perioada de post poti sa slabesti, cred ca e mai corect sa vorbim de detoxifiere si mineralizare. Da, un aport mare de fibre din zilele de post, pe lânga imbunatatirea tranzitului duce si la scaderea colesterolului.

Cine nu trebuie sa tina post?

Copiii si persoanele subponderale, subnutrite, cu probleme medicale, cei care au carente de fier, calciu sau vitamina D.

De asemenea atentie mai mare trebuie sa acorde si persoanele care cunosc ca au carente legate de asimilarea de vitamine si minerale.

Postul tinut gresit

Nu, uitati postul inainte de toate inseamna cumpatare. Daca nu mananaci proteina animala dar iti vei umple stomacul cu dulciuri procesate pline de zahar si margarina, cu prajeli, grasimi in exces, produse de patiserie, covrigi si foietaje, nu numai ca nu ii vei face bine organismului dar, ii vei face mai mult rau. De asemenea, consumul mare de soia si produse procesate din soia. poate duce la dereglari hormonale, atât pentru femei, cât si pentru barbati, deoarece acesta contin varianta vegetala de estrogen.

Ce sa nu faci dupa ce ai tinut post?

Daca ai tinut post, va trebui sa introduci treptat produsesle de origine animala si sa mananci putin. In caz contrar pot aparea indigestii, crize biliare, balonari si suprasolicitarea ficatului.  Consumati  multa apa, mai ales daca consumati alcool si cafea, pentru a preveni deshidratarea si a ajuta digestia. Sa punem alaturi de fiecare fel consistent salate si legume crude si sa facem miscare usoara pentru ajutarea digestiei.