Diabetul este în creştere accelerată. Cum îl previi.

Te gândeşti că ţie nu ţi se poate întâmpla. Că nu există niciun motiv pentru care ai avea diabet. Pe de altă parte însă rutina ta zilnică înseamnă să stai mult în mijloace de transport, să stai mult pe un scaun la serviciu, să nu mai ai chef să îţi faci şi o salată pe lângă orice altceva ai mânca, să nu îţi poţi refuza nimic dulce, să îţi spui cu ‘intelepciune’ – asta este, după o vârstă începi să te îngraşi etc.

Cu toţii avem astfel de comportamente. Acesta este stilul actual în care trăim. Şi el este cel care duce la creşterea accentuată a apariţiei diabetului. Conform statisticilor 1 din 10 persoane are diabet. Şi asta nu este deloc puţin! Iar numărul este în creştere accentuată, tinzând să se dubleze până în 2030. Aşa că nu poţi trata cu un ‚asta nu mi se poate întâmpla mie’. Trebuie să iei câteva măsuri ca să nu ţi se întâmple ţie.

Care sunt cele mai importante

Fără kilograme în plus

Indiferent de ce vârstă ai nu trebuie să te resemnezi cu ideea că eşti mai gras decât ar trebui. Trebuie să lupţi să le dai jos acum. Altfel ele se acumulează şi îţi va fi din ce în ce mai greu. Chiar şi dacă pui 1 kg pe an nu îl ignoră. În 10 ani înseamnă 10 kg şi asta este mult! Cea mai perioculoasa este grăsimea din jurul taliei şi cu ea nu ar trebui niciodată să te împaci, ci să lupţi activ ca să o dai jos.

Cum reduci kilogramele? Porţii mai mici, calorii mai puţine, fără zahăr şi grăsimi în exces, multe fructe şi legume. Sigur, sunt lucruri pe care le ştiţi, trebuie numai să le aplicaţi.

Găsiţi aici un calculator care va spune dacă şi cât ar trebui să slăbiţi

Mişcare zilnică

Zilnic ai nevoie de minim 30 de minute în care să te mişti. Nu, nu se pune dacă pui aspiratorul prin casă sau mergi la magazinul de la colţ. Trebuie să fie o mişcare care să îţi facă inima să bată mai repede. De exemplu să urci în fugă până la etajul 7. Desigur, nu poţi începe direct cu asta. Fă astăzi primul pas, nu lua liftul, mergi pe jos mai rapid în loc să iei autobuzul şi, în timp, vei ajunge acolo.

Şi trebuie să faci şi exerciţii cu greutăţi, ca să îţi întreţii masă musculară. Ea este esenţială pentru metabolism, ceea ce ajută la scăderea nivelului de zahăr în sânge. Nu ai greutăţi acasă? Foloseşte greutatea corporală prin flotări, genoflexiuni, abdomene.

Fără fumat

Există statistici care arată că oamenii care fumează sunt cu 30% mai predispuşi să aibă diabet.Nu există altă cale decât să te laşi de fumat.

Analize

Trebuie să facă parte din rutina ta anuală să faci analize. Problemele legate de diabet se descoperă atunci când îţi apare o glicemie crescută. Este posibil să ţi se spună că ai un risc de diabet. Asta înseamnă că trebuie să îţi schimbi stilul de viaţa înainte de a dezvolta boala.

, , ,