Îţi bei corect cafeaua de dimineaţă?

Cu toţii bem cafea dimineaţa. Însă cei mai mulţi dintre noi o facem în mod greşit. Ne întindem către cafea imediat ce ne dăm jos din pat. Obişnuinţa ne spune că fără ea nici nu am putea să facem lucruri banale, cum ar fi să ne dăm jos pijamaua. Dar oare chiar aşa să fie, chiar este cafeaua cea care ne “trezeşte”?

Se pare că nu. Ba chiar dimpotrivă, băută imediat ce te trezeşti, cafeaua este cea care te va face să te simţi mai obosit câteva ore mai târziu.

Secretul este să-ţi laşi corpul să se trezească în mod natural. Imediat ce te trezeşti organismul produce cortizol (hormonul stresului) care îl ajută să intre în alertă în mod natural. După trezire, nivelul cortizolului creşte cu până la 50%, indiferent de cât este ceasul. Este perioada în care, datorită ritmului natural circadian, eşti în vârf de forma între 8 şi 9 a.m. Aşadar, în mod natural acum este momentul în care eşti cel mai alert. Dacă nu mai bei cafeină pentru o perioadă de timp, în mod ideal, vei observa o uşoară schimbare în ceea ce priveşte energia şi vioiciunea în prima oră după ce te-ai trezit. În general, aceasta este perioada cei mai mulţi dintre oamenii îşi beau cafeaua cu lapte.

Alte momente când nivelul cortizolului este ridicat sunt între prânz şi ora 1:00 p.m., ca şi între 5:30 to 6:30 pm. Ceea ce înseamnă că aceste perioade sunt cele mai neinspirate pentru a consuma cafeină întrucât organismul eliberează propriul său stimulent. Este mai bine să-i permiţi organismului să-şi creeze propriii hormoni atunci când are nevoie de ei decât să-i dai peste cap procesul de creaţie printr-un consum de cafea.

Citiţi mai multe despre consumul corect de cafea pe sfatulparintilor.ro

,