Iti da cafeaua cu adevarat energie?

Proprietatile ei unice impreuna cu gustul bogat si confortabil ca si efectul sau asupra creierului o fac incomparabila cu nicio alta bautura, indiferent ca este vorba de ceai verde, ceai negru, maticha, mate si lista poate continua. Este, insa, cafeaua buna pentru sanatatea ta? Ori poate ca este ceva care iti fura energia, creeaza dependenta si tocmai de aceea ar trebui sa stai departe de ea?

Combustibil pentru creier si un potential protector

Trigolina este un compus interesant al cafelei care stimuleaza eliberarea dopaminei (neurotransmitator care energizeaza si imbunatateste starea de bine dar protejeaza si creierul). De asemenea, trigolina ajuta si la refacerea retelei neuronale.

Totodata, numeroase studii au aratat efectele pe termen scurt pe care le are consumul de cafea: creste functiile creierului, viteza de reactie si starea de spirit. Mai mult, alte cercetari au demonstrat ca bautorii de cafea prezinta un risc mai mic de a dezvolta afectiunile Alzheimer si Parkinson.

De ce ofera cafeaua energie

Printre alte beneficii ale cafelei se numara si cresterea nivelului de adrenalina care accelereaza arderea grasimilor in organism. Cafeina creste metabolismul cu 4-11% si imbunatateste performatele sportive cu 11-12%.

Este cafeaua un moft ori o necesitate?

Cafeaua creeaza dependenta, bautorii obisnuiti de cafea experimenteaza simptomele unui sevraj: letargie, dureri de cap, iritabilitate, constipatie si chiar insomnie. Aceste simptome cauzate de lipsa de cafeina sunt in prezent recunoscute ceea ce inseamna ca licoare neagra poate fi considerata un adevarat drog.

Pe de alta parte, prea multa cafea creste ritmul cardiac, mareste anxietatea si insomnia. Tocmai de aceea este recomandat sa bei cel mult patru cesti pe zi. Totodata, ar fi indicat sa renunti la zahar si la indulcitorii artificiali care nu-ti fac deloc bine.

In acelasi timp, este bine de stiut ca la fel ca in cazul drogurilor cu cat bei mai multa cafea cu atat mai mult se reduce eficacitatea sa, asa ca vei fi nevoit sa-ti maresti dozele pentru a nu scadea performanta.

Citeste mai multe despre beneficiile si controversele cafelei pe sfatulparintilor.ro

, , ,