Lăsata Secului înainte de Postul Paştelui

Atunci când ţii un post important, cum este Postul înaintea Paştelui, te pregăteşti pentru acesta mâncând mai ales alimente care îţi vor lipsi în timpul postului. Obiceiul poartă numele de Lăsata Secului. Postul Paştelui are astfel de 2 zile, fiecare într-o duminică, prima este Lăsata Secului de Carne şi a doua este Lăsata Secului de Brânză.

Anul acesta, 2018, Lăsata Secului de Carne a avut loc pe 11 februarie (dată după care nu se mai mănâncă alimente din carne) şi Lăsata Secului de Brânză (dată după care nu se mai mănâncă nici lapte, brânză, ouă) va fi pe 18 februarie. Postul Paştelui va începe chiar a doua zi, pe 19 ferbruarie şi se va încheia pe 8 aprilie, prin urmare va fi un post lung. De fapt este cel mai lung dintre cele 4 posturi principale care au loc intr-un an.

Lăsata Secului este un prilej de îndestulare şi de sărbătoare. În trecut, în această zi lumea mânca şi se distra pe săturate, întrucât ulterior, în timpul postului de Paşte, nu se mai putea face acest lucru. Postul este o perioadă de asceză şi o perioadă în care meditezi la condiţia umană şi la rolul pe care trebuie tu să îl ai. Ziua de Lăsata Secului de Brânză se mai numeşte şi Ziua Izgonirii lui Adam din Rai, astfel încât se acentueaza faptul că prin post avem responsabilitatea propriei salvări.

Lăsata Secului are sensul de renunţare la lumesc, în sens religios. Este asemănător cu carnavale, care s-ar putea traduce prin ‚adio carne’. Prin urmare carnavalurile, acele petreceri uriaşe care cuprind oraşe întregi, sunt o modalitate de a marca începutul unei asceze.

Câteva obiceiuri de Lasata Secului:

În prima zi de post vasele cu care se găteşte de obicei sunt puse în cămară şi sunt scoase unele speciale, în care s-a gătit numai mâncare de post.

În timpul postului nu trebuie să te abţii numai de la mâncare, ci de la activităţi care ţin de dorinţele noastre, lăsând astfel mintea să triumfe asupra trupului.

În toată această perioadă, până la vară, nu se mai oficiază nunţi.

Lăsata Secului este celebrata şi prin focuri. Fie se fac focuri pe dealuri, fie fiecare gospodar îşi curăţă curtea şi face foc cu ceea ce nu este folositor, de ex frunze căzute, surcele etc

În ziua când este Lăsata Secului de Brânză este obiceiul să se servească plăcinte cu brânză şi bulz cu brânză de oaie.

Placinta cu branza dulce si stafide, reteta in imagini

Bulz cu cas de oaie

Sursa foto

, , , ,