Retete pentru conservarea ardeilor si rosiilor pentru ciorbe

Cine nu doreste sa pastreze, gustul legumelor de vara pentru mai mult timp? Si ce poate fi mai bun iarna, decat o mancare cu legume gustoase, cu multe vitamine si fara  conservanti daunatori organismului.

I. Ardei si rosii cu sare, pentru ciorbe

Ingrediente

1/2 kg ardei curatat de seminte

1/2 kg de rosii

220 g sare

frunze de telina

Cum pregatim ardeii si rosiile cu sare

Ardeii ii curatam de cotoare si seminte, apoi ii cantarim. Taiem ardeii la 1/2 cm grosime iar rosiile le taiem felii de 2 cm. Punem atat ardeii cat si rosiile intr-un lighean, le presaram cu sare, se amesteca usor si se lasa pana a doua zi. Ardeii se aseaza in borcam cu zeama pe care au lasat-o si sarea( daca aceasta nu s-a topit complet) si se pun impreuna cu frunzele de telina in borcanul pe care il legam si il lasam in camara.

Fiind foarte sarati, pentru 2 l de ciorba se va pune doar o lingurita de ardei cu varf si fara zeama.

II. Ardei si rosii in otet, pentru ciorbe

Ingrediente

1 kg de ardei fara seminte

1 kg de rosii

200 ml otet de 9 grade

2 aspirine

frunze de telina

patrunjel si sare

Cum pregatim ardei si rosii in otet, pentru ciorbe

Ardeii spalati si curatati de seminte, se taie 1/2 cm grosime. Rosiile proaspete, fara urma de fermentare, spalate, se taie la 3 cm grosime. Rosiile impreuna cu ardeii se pun intr-o cratita, impreuna cu ardeiul, otetul, aspirinele zdrobite, frunzele de patrunjel si frunzele de telina tocate si se amesteca la foc mijlociu, 2-3 minute, rasturnandu-se mereu cu lingura, ca toata compozitia sa se infirbante in lichidul care clocotest la fundul cratitei, in felul acesta se vor distruge toate microorganismele.

Luam apoi cratita de pe foc si punem rosiile si ardeii imediat in borcane de 1l sau mai mici pe care apoi le legam cu ciolofan sau capace, ca sa nu se evapore lichidul.

Se vor adauga in ciorba , numai dupa ce a fiert zarzavatul, pentru ca altfel otetul va intari si celelalte legume din ciorba.