Aluaturile de casa pentru placinte sunt diverse, iar consistenta lor, elasticitatea este criteriul principal de gruparea a acestora: aluaturi tari si aluaturi moi.
Pentru ca tanara gospodina sa nu ajunga sa invete din greseli sau sa piarda un timp util, vom dezvalui cateva mici secrete cu efecte mari in prepararea dulciurilor de casa:
- in fiecare bucatarie trebuie sa existe un cantar sau un pahar gradat
- cantitatile indicate la fiecare reteta trebuiesc respectate cu strictete
- ouale si faina sa fie la temperatura camerei
- ouale se vor sparge separat, pentru a se evita surpriza de a le amesteca cu unul vechi
- albusurile se bat mai bine dace se va adauga un praf de sare si putina apa foarte rece
- faina se va cerne inainte de folosire, impreuna cu praful de copt
- ciocolata poate fi inlocuita cu succes de cacao
- frecarea zaharalui cu ouale se va face fara graba cu un tel sau cu mixerul
- pentru a obtine mai multa zeama de lamaie, aceasta se cufunda in apa calda inainte de a fi stoarsa
- lamaile uscate isi revin daca se vor tine in apa rece
- daca o crema preparata din lapte se va taia, aceasta isi va reveni daca se va rasturna intr-un borcan care va fi agitat energic, pana cand crema se va lega
- pentru ca prajiturile sa capete o culoare si gust mai bun, peste galbenusurile de ou se va adauga un praf de sare
- Aluaturile se vor framanta foarte bine pe un blat de lucru ( pentru un amestec suficient de bine al ingredientelor )
Va vom prezenta doua retete de aluat de casa, din cele mai simple, care sa fie la indemana si pentru cele mai putin experimentate gospodine (pentru cele care doresc numai aluaturi facute in casa), pentru placinte, cornulete, pentru drob, etc..
I. Ingrediente aluat de casa pentru placinte
1 cana ulei vegetal (250 gr)
1 cana apa calduta ( sau apa minerala cu bule …( optional) 250 g
1 pachet praf de copt ( sau un cub de drojdie cat o nuca, dizolvat in putin zahar)
un praf de sare
faina alba ( cat va cuprinde, pentru un aluat bun de intins, potrivit de moale) 500-600 g
Prepararea aluatului de casa pentru placinte I
Intr-un bol incapator, se va pune uleiul, apa calduta, praful de sare, praful de copt stins cu putina zeama de lamaie sau otet, amestecandu-se energic cu un tel.
Faina cernuta, se va adauga treptat, pana se va obtine un aluat potrivit de moale ( cat nu se va lipi de maini ), in asa fel incat sa se poata intinde.
Vasul cu aluatul obtinut, se va acoperi cu un prosop curat si lasat sa se odihneasca cel putin 25-30 minute.
Pe un blat de lucru tapetat cu faina, se va raturna aluatul, apoi facut sul si impartit in bucati egale, pentru cate foi de placinta se va dori (sau bucati mai mici poale in brau).
II.Ingrediente aluat de casa pentru placinte
faina 300 gr
margarina/ unt/untura 200 gr
un ou
o lingura zeama de lamaie
1/2 ligurita de sare
100 – 120 ml lapte/apa
Prepararea aluatului de casa pentru placinte II
Punem intr-un vas 100 gr de unt (pe care l-am lasat un pic la temperatura camerei cat sa putem lucra cu el) apoi, se adauga oul intreg, zeama de lamaie, sarea, apa si la urma faina. Se amesteca bine si apoi se framanta bine cca 10 minute pana aluatul se desprinde dupa mana si dupa vas.
Punem apoi pe o o folie de plastic, preserata cu faina, aluatul si se modeleaza cu mana in forma de dreptunghi. Se lasa sa se “odihneasca” 10 minute sa devina mai elastic. Dupa aceea intindem aluatul in foaie dreptunghiulara pana ajunge la grosimea de 6-7mm, se impart in trei parti egale, marcandu-le cu doua linii superficiale. Ungem primele doua parti ale aluatului cu grasimea ramasa si apoi impaturim din nou aluatul. Intindem iar aluatul pana ajunge iar la grosimea de 5-6 mm. Il indoim apoi in jumatate, si iar in jumatate. Vor rezulta astfel, mai multe foi suprapuse.
Aluatul se tine in frigider 20 de minute si apoi se intinde in foaie de 3-4 mm din care se fac placinte, rulouri cu branza, etc.
Spor la treaba!