Mie mult timp mi-a fost frica sa fac cozonaci, pentru ca imi aduceam aminte de mama care statea toata ziua si framanta la cozonac si cata truda si suflet era acolo… dar si cata suparare era daca nu erau frumosi, pufosi si gustosi! Dar, intr-o bunica mea care gatea minunat mi-a spus sa iau o foaie sa notez cateva secrete despre cum sa fac cozonacii, ca sa nu mai imi fie frica sa fac cozonaci pentru ca daca voi respecta ce spune ea nu are cum sa nu imi iasa cozonacii. Asa ca va spun si voua „secretele” bunicii pentru cozonaci frumosi si pufosi!
Ingredientele, ustensilele trebuiesc aduse in bucatarie cu 2-3 ore inainte de a incepe prepararea cozonacilor. Poate despre ingrediente stiati ca trebuiesc aduse in camera dar, de ustensile stiati?! Ideea este foarte simpla aluatul este foarte sensibil la „socul termic” si trebuie sa nu aducem in incaperea in care se prepara cozonacul aerul rece, pentru a nu da inapoi aluatul.
Nu folosi mai multa drojdie decat scrie in reteta si ai grija sa nu oparesti cu lapte drojdia. Pe ambalajul drojdiei gasesti ce cantitate de aluat poate drojdia sa ajute sa creasca. De obicei, un cub de 40 g drojdie ajua la cresterea unui cozonac care contine 500 g faina. Daca folosesti mai multa drojdie, aluatul va avea un gust mai accentuat de drojdie si va fi prea poros. Cand folosesti drojdie uscata, prepara o maia pe care sa o amesteci cu faina. Atunci cand prepari maiaua, care este partea esentiala a cozonacului, este foarte important sa nu pui laptele fierbinte, intrucat afecteaza actiunea drojdiei si da inapoi aluatul.
Ai nevoie de ingrediente proaspete. Atat ouale cat si untul trebuie sa fie proaspat, si din sursa sigura. Untul trebuie sa aiba un continut mic de apa si un continut cat mai mare de grasime.
Cerne faina de cateva ori. Cine nu are sita, trebuie sa isi cumpere una!Unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale prepararii cozonacilor sunt legate de faina. Indiferent ca este de foarte buna calitate sau special facuta pentru produse de patiserie, este obligatoriu sa cerni faina de vreo trei ori inainte de a te apuca sa o amesteci cu celelalte ingrediente. Bunicutele spun ca ajuta aluatul sa fie mai dens si cozonacul mai fraged.
Omogenizeaza laptele caldut, zaharul, maiua, esentele, sarea si galbenusurile cu telurile mixerului, inainte de a le incorpora in faina, apoi adauga cate putină faina si continua sa amesteci.Cum framanti? Cu podul palmei, aducand marginile catre mijlocul aluatului si apoi presand usor. Bunica recomanda framantarea aluatului pentru cel putin 30 de minute sau pana in momentul in care acesta se dezlipeste singur de pe maini.
Aluatul iti iese mai parfumat daca adaugi unt sau unt amestecat cu ulei, in loc de ulei simplu. Adauga grasimea (unt,ulei) in aluat abia dupa ce, aceasta nu se mai lipeste de vas si de mani. Daca folosesti doar unt, pentru un cozonac cu un gust mai fin, pastreaza1/3 – 1/2 din cantitatea de unt moale pentru a unge aluatul intins, pregatit pentru umplut. Topeste untul in cuptor si apoi lasa-l sa se raceasca. Va fi mai usor de incorporat in aluat.7.Daca vrei sa faci cozonac cu fructe uscate, nu le adauga in aluat de la inceput. Este mai bine sa lasi aluatul sa creasca timp de 45-50 de minute si il framanti din nou, adaugand fructele uscate.
Tavile ungele cu un strat generos de ulei.Pune cozonacii in tavi. Alege tava astfel incat, cand ai asezat aluatul, sa mai ramana in tava 1/4 din volum neocupat. Lasa-i din nou sa creasca la cald, de preferinta pe un dulap, la inaltime.
Coacerea. Da focul mai tare in primele 10 minute, pana cozonacul a crescut, apoi la foc mediu, pentru alte 35-40 de minute.
Un alt truc important de care trebuie sa tii cont atunci cand coci cozonacii este sa tii cuptorul inchis pe tot parcursul procesului de coacere sau macar in primele 20 de minute.In primele minute de la intrarea in cuptor, procesul de crestere al aluatului continua, iar daca deschizi usa cuptorului si apar diferente de temperatura, exista riscul ca acestia sa “dea inapoi” si sa nu mai iasa crescuti si frumosi.
Probeaza cu un pai sau o scobitoare, daca s-a copt aluatul. Daca cuptorul tau coace prea puternic, umple tava aragazului cu sare grunjoasa, care sa preia o parte din caldura flacarii si sa o distribuie uniform cozonacilor. Dacă s-au rumenit cozonacii, dar scobitoarea folosita la proba aluatului a iesit cu urme de aluat, acopera cozonacii cu hartie de copt, pana la sfarsitul coacerii.
Unge cozonacii cu galbenus, cat sunt fierbinti. Lasa-i la racit 10-15 minute in tava, apoi scoate-i pe servete si lasa-i sa se raceasca pe o parte, apoi intaorcele pe cealalta parte la fiecare 10 minute.
Va dorim spor la cozonaci!