Stii cele 7 lucruri esenţiale despre metabolism?

Ştim despre metabolism faptul că pe el putem da vina atunci când nu avem greutatea pe care ne-am dori-o. Ne-am născut cu un metabolism mai ‘lenes’ sau am înaintat în vârstă rata de metabolism a scăzut… aşa că ne îngrăşăm.

Dar ce înseamnă asta mai exact? Este metabolismul ceva ce am putea modifica astfel încât să fie în avantajul nostru? Dacă ştii să răspunzi corect la întrebările de mai jos atunci metabolismul nu îţi mai dictează cum eşti, ci invers.

1. Ce este metabolismul?

– raţă cu care organismul arde caloriile;
– rata la care organismul consuma caloriile;
– totalitatea proceselor prin care organismul transforma caloriile în energie şi apoi o utilizează.
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Răspuns corect: totalitatea proceselor prin care organismul transforma caloriile în energie şi apoi o utilizează.
Termenul de „metabolism“ se referă la modalităţile şi sistemele prin intermediul cărora organismul îşi creează şi îşi foloseşte „combustibilul“. Acestea includ respiraţia, digestia, sistemul muscular, depozitarea grăsimilor, circulaţia sanguină – practic, toate procesele prin care hrana este transformată în energie, iar energia este apoi transpusa în activităţile vitale. Metabolismul presupune două tipuri diferite de procese: reacţiile anabolice (anabolism/asimilaţie), ce însumează depozitarea energiei în structurile celulare, şi reacţiile catabolice (catabolism/dezasimilaţie), ce descriu procesele chimice de elibere a energiei, prin descompunerea substanţelor din organism.

2. Ce este rata metabolică?

– raţă cu care ardem caloriile;
– rata la care consumăm caloriile;
– jumătate din raţă de ardere a caloriilor;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Răspuns corect: rata cu care ardem caloriile.
Multă lume confunda metabolismul cu rata metabolica şi viceversa, folosind adesea un termen în locul celuilalt. De fapt, rata metabolica defineşte viteza de funcţionare a metabolismului, adică rapiditatea cu care arde caloriile. Un alt termen cu care trebuie să te familiarizezi este rata metabolică de bază, care descrie ritmul în care organismul arde caloriile în timp ce se afla în stare de repaos (când nu depui efort fizic, iar sistemul digestiv nu este activ).

3. În general, cu cât ai mai multă masă musculară şi mai puţină grăsime, rata metabolica este mai mare.

– adevărat;
– fals.
Răspuns corect: adevărat.
Rata metabolica este puternic influenţată de compoziţia corpului. Persoanele cu mai multă masă musculară şi mai puţină grăsime au, de obicei, o rata metabolica mai rapidă, în timp ce preponderenta grăsimii în corp, combinată cu un sistem musculat netonifiat, determina o rata metabolica mai scăzută.

4. Ce trebuie să mănânci pentru a-ţi accelera rata metabolică?

– mai multe grăsimi;
– mai mulţi carbohidraţi;
– mai multe proteine;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Răspuns corect: mai multe proteine.
Studiile au arătat că organismul are nevoie de mai multă energie pentru a procesa alimentele cu un conţinut proteic ridicat. Asta înseamnă că, pe măsură ce corpul digera aceste alimente, rata metabolica creşte.

5. Care dintre următorii factori influenţează metabolismul?

– stilul de viaţă;
– materialul genetic;
– vârsta;
– toate variantele de mai sus.
Răspuns corect: toate variantele de mai sus.
Atât metabolismul, cât şi rata metabolica sunt determinate de un cumul de factori. Moştenirea genetică joacă şi aici un rol foarte important. Genele sunt motivul pentru care unii rămân supli chiar dacă mănâncă mult, în timp ce alţii se lupta din greu să dea jos câteva kilograme. Nu mai puţin important este însă stilul de viaţă, cu precădere alimentaţia şi mişcarea. Totuşi, indiferent de tipul de metabolism cu care te-ai născut şi cât de bine ai reuşit să-l menţii activ, acesta va încetini pe măsură ce înaintezi în vârstă.

6. Exerciţiile de forţă te pot ajuta să slăbeşti, pentru că îţi schimba rata metabolică.

– adevărat;
– fals.
Răspuns corect: adevărat.
Exerciţiile de forţă (pentru creşterea masei musculare) pot facilita într-adevăr pierderea în greutate prin modificarea ratei metabolice. Specialiştii se contrazic însă când vine vorba să explice modul în care acest lucru este posibil. Unii cercetători susţin că exerciţiile de forţă accelerează rata metabolica deoarece cresc masă musculară şi diminuează ţesutul adipos, ajutându-te astfel să arzi mai multe calorii în starea de repaos. În acelaşi timp, Colegiul American de Medicină Sportivă spune că nu asta duce neapărat la slăbire, ci faptul că, în timpul acestor exerciţii, organismul arde mai multe calorii cu scopul de a dezvolta muşchii, decât în cazul altor antrenamente fizice. Oricare ar fi explicaţia, efectul este însă de necombătut

7. Dacă mănânci mai puţin de 1.200 de calorii pe zi, rata metabolica:

– creşte;
– scade;
– rămâne neschimbată.
Răspuns corect: scade.
Dietele drastice sunt periculoase pentru sănătate şi nu vor face altceva decât să te îndepărteze de scopul propus, acela de a slăbi. Pe lângă faptul că destabilizează organismul, privându-l de nutrienţi esenţiali, au şi un impact negativ asupra ratei metabolice. Studiile au demostrat ca un aport zilnic mai mic de 1.200 de calorii încetineşte rata metabolica, fapt ce îngreunează arderea caloriilor şi topirea grăsimii din corp.
Chiar şi pauzele prea lungi între mese pot scădea rata metabolică. De aceea, se recomandă mâncatul la ore fixe şi câte puţin, cu gustări sănătoase intercalate între mese, la fiecare 2-3 ore. De altfel, mâncatul în sine stimulează arderea caloriilor, deoarece organismul are nevoie de energie pentru a digera masă.

Citeste inca 7 lucruri esentiale despre metabolism pe sfatulparintilor.ro

, , ,