Traditii si superstitii in Noaptea Sfantului Andrei

usturoi
In fiecare an, pe 30 noiembrie, il sarbatorim pe Sfantul Andrei, apostolul care a adus crestinismul pe teritoriul tarii noastre. Pe langa semnificatiile religioase, in traditia popular romaneasca Noaptea Sfantului Andrei este asociata cu anumite practici si superstitii pagane.

Astfel, nu putini sunt cei care cred ca 29 spre 30 noiembrie reprezinta de fapt un Halloween autohton, momentul in care se deschid cerurile, intunericul se intalneste cu lumina, iar sufletele celor morti bantuie Pamantul.

Impletirea acestor simboluri crestine si pagane vine din suprapunerea a doua sarbatori importante. In trecut, Santandrei reprezenta o divinitate geto-daca asociata lupului, un totem dacic. Dupa ce Sfantul Andrei a inceput sa fie sarbatorit in aceeasi zi, oamenii au asimilat cele doua sarbatori. De altfel, Sfantul Andrei este considerat si patronul animalelor, in multe dintre superstitii aparand si figura lupului solar.

Asadar, in timp, au aparut sau s-au perpetuat multe dintre aceste traditii. In noaptea de Sfantul Andrei trebuie sa iti ungi portile si ferestrele cu usturoi sau sa pui grau la incoltit. Citeste mai jos semnificatia acestor obiceiuri, dar si alte traditii si superstitii specifice:

•    O credinta derivata din cultura geto-daca este aceea ca Sfantul Andrei imparte acum hrana lupilor. Astfel, sfantul le permite sa fure animalele domestice din gospodariile oamenilor.

•    Tocmai de aceea, oamenii trebuie sa se protejeze atat de lupi, cat si de spiritele ce salasluiesc in aceasta noapte pe Pamant. In acest demers, cea mai puternica arma este, bineinteles, usturoiul.

•    Pentru alungarea spiritelor rele, se ung cu usturoi portile, ferestrele, pragul usilor, fantanile, scarile, clantele usilor, dar si coarnele boilor si ale vacilor.

•    Tot pentru protejarea animalelor din gospodarie, taranii realizeaza cruci din ceara pe care le lipesc apoi pe animalele de parte barbateasca.

•    Pentru a nu fi urmarit de ghinion tot anul, in aceasta zi exista cateva interdictii. Asadar, se spune ca in ziua de Sfantul Andrei nu ai voie sa duci gunoiul, sa maturi, sa lucrezi la camp, sa faci zgarieturi sau sa dai ceva cu imprumut.

•    Exista anumite practici pentru a afla cum iti va merge in noul an. Una dintre aceste traditii este aceea de a prepara un colac, punand in mijlocul lui un catel de usturoi. Colacul este asezat intr-un loc calduros si lasat acolo timp de o saptamana. Daca dupa aceasta perioada, usturoiul din mijlocul colacului incolteste, inseamna ca vei avea noroc.

•    Traditia graului incoltit este foarte cunoscuta si practicata. Astfel, fiecare membru al familiei spala grau si il aseaza pe o farfurie intinsa. In prealabil, pe aceasta farfurie se aseaza un strat de vata imbibata in apa. Graul se uda in fiecare zi cate un pic, iar felul in care creste pana la Revelion ne arata cum ne va merge in anul viitor.

•    In Maramures, fetele nemaritate cred ca isi pot visa ursitul in noaptea Sfantului Andrei. Ele tin post negru pe 29 noiemrie, iar seara isi prepara o turta cu foarte multa sare pe care o mananca inainte de culcare. Se spune ca in vis va aparea un barbat care ii va da apa, acela fiindu-i ursitul.

Iti propunem un meniu pentru aceasta zi speciala, cu cele mai bune retete cu usturoi.

,