De ce sa mancam zilnic alimente fermentate

alimente-fermentate

Alimentele fermentate reprezinta o categorie aparte, fiind esentiale pentru sanatatea noastra intrucat aduc in intestin microorganisme benefice. Astfel, sunt rezolvate multe dintre problemele de la nivelul tractului gastrointestinal, restabilind echilibrul acelei zone.

Procesul de fermentare este unul complex si diferit in functie de tipul fermentarii, insa in mare reprezinta expunerea alimentelor la bacterii si drojdii, fie prin inoculare, fie natural, prin aer. Vinul, berea, painea preparata cu drojdii si branza sunt cateva dintre cele mai vechi alimente fermentate.

Mancare de castraveti murati

Astazi, produsele fermentate sunt integrate in numeroase diete care promoveaza atat un trup frumos modelat, cat si o sanatate buna. Citeste mai jos cateva beneficii ale acestor alimente:

Microorganismele benefice prezente in alimentele fermentate creeaza in intestin un mediu sanatos, ajutand corpul sa lupte impotriva bacteriilor.

Imbunatatesc procesul digestiei, contribuind astfel la stimularea sistemului imunitar.

Produse fermentate cum ar fi varza murata sau castravetii murati sunt bogate in enzime care ajuta la descompunerea alimentelor. In plus, cresc absorbtia substantelor nutritive, esentiale pentru sanatatea noastra.

Atunci cand digestia functioneaza corect, sistemul imunitar este stimulat, iar oganismul nostru poate lupta contra infectiilor si bacteriilor, starea de sanatate este mult mai buna, iar eventualele diete pe care le urmam devin mult mai eficiente.

Ce alimente fermentate sa consumam?

Ghideaza-te dupa deviza “nicio masa fara alimente fermentate” si vei simti diferenta. Datorita gustului lor, pot fi integrate alaturi de orice fel de mancare. Opteaza pentru produsele fermentate in mod natural, cum ar fi muraturile, maslinele murate, varza sau castravetii murati.

Pentru a marina pestele, in supe sau diverse preparate, foloseste sosul Miso, Tempeh si Natto, realizate din soia fermentata. Si lactatele cum ar fi iaurtul sau kefirul din lapte de capra sunt benefice.

Tine minte ca lactatele pot creste inflamatia in corp. Daca te confrunti cu afectiuni inflamatorii, poate ar fi bine sa eviti laptele sau branza de vaca. Poti consuma cu moderatie kefirul din lapte de capra.

Salata de ciuperci cu gogosari

Diet Tip: Alimentele fermentate joaca un rol extrem de important in cadrul dietei The Body Ecology Diet. Acest plan alimentar are la baza raportul de 80/20, integrarea in alimentatie in proportie de 80% a produselor fermentate, a legumelor sarace in amidon si a algelor marine. Restul de 20% trebuie sa fie acoperit de acizi grasi esentiali, seminte, legume cu amidon sau proteina animale.

Dieta este recomandata tuturor celor care doresc sa slabeasca sanatos, dar mai ales celor care se confrunta cu afectiuni inflamatorii si o stare de sanatate precara.

, ,