Ce este bine să ştii atunci când foloseşti un cuptor cu gaze

Pare să fie foarte complicat să reuşeşti să faci mâncarea aşa cum îţi doreşti la un cuptor cu gaze. Ba nu se coace uniform. Ba se arde deasupra iar înăuntru nu este încă gata. Ce ai putea face pentru a rezolva aceste probleme?
Ei bine, că la orice fel de cuptor, secretul consta în a-l cunoaşte bine.

În cuptorul cu gaze căldura vine de jos în sus. Şi extrem de rapid devine foarte puternică. În plus, căldura nu se distribuie uniform, aşa că este posibil ca în anumite puncte ea să fie mai puternică. La asta se adauga faptul ca aerul se păstrează mai umed, aşa că este posibil ca unele lucruri să nu îţi iasă chiar atât de crocante cum ţi-ar fi plăcut.
Ce ai de făcut:

Roteşte tava

Întotdeauna trebuie să roteşti tava la un cuptor cu gaze, dacă vrei o coacere cât de cât uniforma. Fă asta cam la jumătatea perioadei de coacere. Uneori, mai ales dacă ai mâncare care stă mai mult în cuptor, cum ar fi un sufleu, poate fi necesar să roteşti tava de mai multe ori, nu foar o dată.
Dacă ai mai multe tăvi în cuptor roteşte tava şi de sus în jos, pentru o coacere uniformă.

Piatra de copt

Piatra de copt este o piatră folosită foarte des pentru a face pizza, însă o puteţi folosi pentru orice fel de aluaturi. Ea ajuta mult la un cuptor cu gaz, întrucât radiază căldura în mod constant, uniform. Ai nevoie de o piatră mare, dreptunghiulară, ca să se potrivească cel mai bine cu cuptorul.

Piatră se incalzeste înainte şi, în momentul în care pui tava pe ea sau pe un raft deasupra, aluatul se face foarte bine şi în interior, crescând frumos înainte de a se forma coajă. Este foarte utilă când faci pâine de casă.

Pentru crustă

Trebuie urmărită formarea crustei cu mare atenţie. Cea mai rapidă cale de a face crusta este să pui tava în partea de sus a cuptorului. Căldura va radia din tavan şi va face crusta dorită. Însă nu uita de ea, întrucât este posibil ca într-un timp foarte scurt să apară scrumul.

Şi dacă măreşti flacăra crusta se va forma mai uşor, însă se va scurta timpul de coacere, aşa că spre final trebuie verificat constant.

Mâncarea arsă

Întrucât căldura care vine de jos este foarte puternică adesea se întâmplă că alimentele să fie arse în partea de jos.

Putem reduce acest risc folosind două foi de copt. Este indicat şi să nu folosim tăvi negre întrucât acestea absorb mai multă căldură. Cel mai bine este să folosim vase din sticlă sau din silicon.
Ce mai poţi face este să reduci flacăra şi să muţi tava mai sus în cuptor.

Nu ar strica nici să foloseşti un termometru care măsoară temperature din cuptor. În acest fel îţi va fi din ce în ce mai clar cum să mânuieşti cuptorul astfel încât să obţii rezultatul dorit. Gasiti un astfel de termometru pe emag.ro, aici.

Sursa foto

, ,