Conservare oua proaspete pentru timp indelungat. Reteta dupa Silvia Jurcovan

Cum  conservam ouale cu grasime?

Ouale proaspete (1-2 zile), de preferat cu coaja maronie, se ung pe toata suprafata cu o felie de slanina afumata sau sarata (nu proapata). Cu o felie de cca 3/5 cm si o grosime de 1/2 cm  se pot unge cca 30 oua.  Grasimea este cea care astupa porii si nu lasa ca microorganismele sa patrunda in oua. Se mai pot unge si cu untura obtinuta prin prajire (atentie! nu prin fierbere). Dupa ce am uns ouale le vom pune unul peste celalalt intr-o cutie de carton, o acoperim cu hartie de ziar si o lasam la loc racoros si uscat (camara, balcon) pe timp de iarna, avand grija sa nu inghete.

Daca ouale au fisuri, acestea vor iesi in evidenta in cateva zile dupa ce le-am uns. Acestea trebuiesc imediat consumate. In primele trei saptamani, controlam ouale zilnic pentru a vedea daca apar fisuri. Daca doriti ca ouale sa le conservati mai mult de 2 luni, trebuie sa le rasuciti  din cand, in cand, pentru a nu se lipi, galbenusul de coaja. Se pot conserva astfel timp de 6 luni. Cand se va intrebuinta un ou, se va sparge mai intai pe o farfurioara, pentru a se evita riscul de a fi alterat.