Cu ce ai putea înlocui zahărul? Alţi îndulcitori naturali + retete

miere
Ştim că mult zahăr nu este bun. Că ne dă dependenţă. Că ne îngraşă. Că stă în calea unei hrăniri sănătoase. Cât zahăr avem voie zilnic că să fim ok? 6 linguriţe dacă suntem femei şi 9 dacă suntem bărbaţi. Problema este că depăşim cu mult această limită pentru că marea majoritate a alimentelor conţin zahăr în ele. Mereu este bine să citim eticheta şi să ţinem cont de asta. Studiile au arătat că în medie, un om mănâncă zilnic în alimentaţia modernă cam 22 de linguriţe de zahăr pe zi.

Dacă am folosi alţi îndulcitori decât zahărul ne-ar fi mai bine? Nu neapărat. Şi ei au acelaşi efect, de a ridica cantitatea de zahăr din sânge. Dar mai au şi alte proprietăţi. Haide să vedem.

Mierea

Fără îndoială, este cel mai des folosit înlocuitor al zahărului la noi. Ea are un pic mai multe calorii decât alţi îndulcitori, dar şi proprietăţi antibacteriene. Este alegerea nr 1 atunci când este vorba despre prăjituri.

Napolitane cu miere

Sirop de arţar

Despre siropul de arţar se spune că este mai sănătos decât zahărul întrucât indexul sau glicemic este mai mic aşa că ridică nivelul de zahăr din sânge mai încet. Conţine şi zinc şi magneziu. Noi nu prea obişnuim să folosim sirop de arţar în prăjiturile noastre. Însă nu este mare diferenţă faţă de miere.

Ciocolata nutritionala facuta in casa

Zahăr de cocos

Acum este la modă, dacă alegi să mănânci bio, să cumperi zahăr de cocoş în loc de zahăr brun. El este obţinut din seva florilor de cocotier şi este mai puţin procesat decât zahărul pe care îl consumăm în mod normal. Are un gust cu o tentă de nucă, aduce a caramea. Merge foarte bine în cafea sau ceai, dar şi la prăjituri. Îl puteţi încerca în această reţetă, care este oricum mai exotică

Chec cu nuca de cocos si ananas

Pudră de roşcove

Este considerată un îndulcitor atât de bun încât majoritatea mamelor de la noi o folosesc atunci când sunt în faza de diversificare. Ea conţine fier, fibre, magneziu, potasiu, antioxidanţi. Poate să înlocuiască atât zahărul cât şi cacao.

Briose cu banane si pudra de roscove

Mai sunt şi mesală şi siropul de agave, însă sunt destul de controversate şi sfatul este să le folosiţi în cantităţi mici. Cea mai bună alegere este să folosiţi fructe pe post de îndulcitori.

Bombonele din prune uscate, cu alune de padure

Sau chiar legume. Mărul este cel mai dulce, motiv pentru care şi apare atât de des în prăjituri

Pufosenie de morcov si mar

,