Dieta japoneza – ce mananca cei mai longevivi oameni

sushi_detoxifiere

Daca te gandesti cum sa iti ajustezi dieta alimentara pentru a avea o stare de sanatate buna sau pentru a trai mai mult, iata ca specialistii au ajuns la concluzia ca japonezii sunt cei care detin secretul longevitatii.

Ani la randul, japonezii s-au confruntat cu foarte putine cazuri de cancer, obezitate sau boli cardiace, asa ca oamenii de stiinta au demarat mai multe studii menite de a le descoperi secretul. Chiar daca factorul genetic este unul foarte primordial, s-a ajuns la concluzia ca alimentatia este cea care joaca un rol foarte important in toata aceasta conjunctura.

Recent, un studiu condus de dr. Craig Wilcox si citat de site-ul Daily Mail, a dat publicitatii cateva dintre cele mai importante ajustari alimentare pe care japonezii le-au transformat in obiceiuri, schimbari de care ar fi bine sa tinem cont si noi:

Carnea si zaharul – alimente ocazionale

S-a demonstrat ca japonezii nu mananca foarte multa carne, aproximtiv 75 g pe zi, ceea ce inseamna jumatatea din cantitatea consumata de un occidental. In plus, cum majoritatea grasimilor provin din peste, este de la sine inteles de ce japonezii se confrunta cu foarte putine afectiuni cardiace.

In plus, asiaticii nu au obiceiul servirii desertului imediat dupa masa, ci drept gustare, dupa-amiaza. Si in acest caz, portia este foarte mica, ceea ce reduce din nou aparitia anumitor afectiuni mai grave, asociate consumului de zahar.

2.    Pestele –  nelipsit in dieta japoneza

Japonezii consuma foarte mult peste, sarac in grasimi saturate, ceea ce ajuta considerabil la controlarea greutatii corporale si la sanatatea inimii. In plus, peste ca somon, sardine, macrou, hering si pastrav contin mult Omega 3, acizi grasi care scad colesterolul, inlatura depresia, previn diverse tipuri de cancer sau chiar maladii precum Alzheimer.

Pastrav la cuptor

3.    Prepratele traditionale, din soia – de baza in dieta japoneza

Preparatele lor traditionale, pe baza de soia au fost deseori asociate riscului foarte scazut de cancer la san sau a manifestarilor specifice menopauzei. Cu toate astea, e important de specificat faptul ca, la noi, rareori produsele din soia sunt identice cu cele japoneze. Soia modificata genetic, contaminata cu pesticide sau produsele din soia rezultate prin procesare excesiva si cu substante daunatoare sunt doar cateva dintre aceste probleme.

Produsele traditionale sunt cele provenite din soia fermentata, asa ca isi pstreaza toate substantele nutritive si efectele probiotice. Sosul de soia, pasta miso din soia, edamame, muguri de soia, tempeh, sos tamari sau shoy sunt toate preparate specifice, provenite din soia fermentata.

Piept de pui cu sos de soia si lamaie

4.    Asiaticii nu se ridica niciodata satui de la masa!

La noi, conceptia este ca o masa copioasa este tot ce avem nevoie pentru a ne incepe sau continua ziua. In schimb, japonezii cred ca nu trebuie sa te ridici niciodata satul de la masa. Acestia mananca pana s-au saturat intr-o proportie de 80%.  In plus, portiile lor sunt mult mai mici decat la noi.

5.    Ceaiul verde – un inlocuitor eficient al desertului

Se pare ca mesele japonezilor nu se termina cu un desert bogat in zahar, ci cu un ceai verde, bogat in antioxidanti si vitamine. Acesta ajuta la detoxifierea corpului si purificarea sangelui, impiedicand totodata depunerea depozitelor de grasime pe artere, ajutand la controlarea tensiunii arteriale si la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Salata de pepene si ceai verde

6.    Alge marine in fiecare zi!

Algele sunt un alt aliment de baza in dieta japoneza. Bogate in iod, clorofila, vitamine si minerale, algele mai contin un compus “minune”. Alginatul de sodiu este o substanta regasita in alge, despre care specialistii spun ca impiedica absorbtia grasimii in organism, promovand atat o stare de sanatate buna, cat si un control mai bun a greutatii corporale.

7.    Exercitiile fizice si modul de viata – alte secrete ale stilului de viata japonez

Pe langa numeroasele antrenamente de tip mind-body, specifice asiaticilor, japonezii merg foarte mult pe jos. In fiecare zi, acestia isi petrec foarte putin timp in masina, alegand sa mearga pe jos aproximativ 30-60 de minute.

8.    Alimente fermentate – cheia catre un sistem imunitar imbatabil

Alimentele fermentate contin substante nutritive mult mai usor de absorbit de organism, stimuland totodata bacteriile bune din intestin. Cum de acolo incepe sanatatea noastra, e de la sine inteles ca de aici vin alte beneficii, cum ar fi si un sistem imunitar rezistent.

Mancare de castraveti murati