Sunt alimentele afumate nesănătoase?

Folosim afumarea pentru a păstra mai bine alimentele dar şi perntru că ne place foarte mult gustul de afumat. Putem să afumăm atât carnea cât şi peştele sau brânză.

În mod tradiţional gustul şi efectul de afumat se obţine din arderea lemnului. Şi în funcţie de ce lemn folosim – măr, sterjar, nuc – alimentele capătă un gust diferit. Unele dintre elementele chimice din care este alcătuit fumul sunt toxice pentru bacterii, împiedicându-le să se dezvolte, şi acesta este motivul pentru care afumatul are rol de conservant.

Sunt alimentele afumate periculoase?

Există câteva motive pentru a nu consuma foarte multe alimente afumate, deşi în cantitate mică nu au niciun efect negativ.

Unele substanţe conţinute în fum sunt cancerigene, cum ar fi gudroanele. Asta nu înseamnă însă că un grătar din când în când ne-ar îmbolnăvi.

Afumarea este adesea asociată cu sărarea, că alt element în plus de conservare. Se poate ajunge chiar la o linguriţă de sare pe 100 de gr de produs. Cum nu este bine să mănânci multă sare, ţine cont şi mănâncă puţine alimente afumate. Alternativa de a nu folosi sare pentru conservare nu este deloc una dorită, întrucât toxiinfecţia alimentară este un risc care poate fi fatal.

Multe produse afumate conţin şi coloranţi. De exemplu ne aşteptăm ca icrele să fie roz, fileul de cod să fie galben şi scrumbiile să fie maro.

Cum se obţine somonul afumat

Somonul este ţinut în saramura mai multe zile.
La final fileurile sunt afumate la rece.
Un video demonstrativ aveţi aici

Retete cu peste afumat

Salata de cartofi cu peste afumat

Pasta de unt cu macrou afumat

Orez cu legume si peste afumat

, ,