Tradiții și superstiții de Florii 2022. Cui îi spunem “La mulți ani!” pe 17 aprilie?

Tradiții și superstiții de Florii 2022
Tradiții și superstiții de Florii 2022. Cui îi spunem “La mulți ani!” pe 17 aprilie? Sursă foto: Pixabay

Românii respectă numeroase tradiții și superstiții de Florii în 2022. Este ultima mare sărbătoare înainte de Paște și trebuie să știm cui îi spunem “La mulți ani!”, de fapt, în această zi sfântă.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile duminică, în data de 17 aprilie, anul acesta. Ziua aceasta este notată cu cruce roșie în calendar și atunci se mănâncă și pește.

Ce se sărbătorește, de fapt, de Florii?

Sărbătoarea Floriilor, numită și Intrarea Domnului în Ierusalim, este ziua în care Iisus Hristos a intrat în orașul sfânt, călare pe un măgăruș, împreună cu cei 12 apostoli.

Oamenii au venit și l-au întâmpinat cu ramuri de măslin, recunoscându-L drept Mântuitorul adevărat. Cu Floriile începe și ultima săptămână de pe pământ a Fiului Domnului, căci urmează Săptămâna Patimilor, apoi Paștele, adică moartea și învierea lui Iisus Hristos.

Tradiții și superstiții de Florii 2022

În data de 17 aprilie, credincioșii creștin ortodocși merg la Sfânta Liturghie, unde preotul sfințește ramuri de salcie și flori. Acasă, trebuie să mănânce neapărat pește în această zi.

În duminica de Florii te poți împărtăși doar dacă ai ținut Postul Paștelui. Așa te ferești de rele, boli și ghinion. De asemenea, trebuie să pui ramurile de salcie sfințită în casă, pe ușă, la ferestre și la poartă. Se spune că așa atragi norocul în familia și în curtea ta.

Tot de Florii 2022 este interzis cu desăvârșire să te speli pe cap. O superstiție din popor spune că cei care fac această greșeală vor albi înainte de vreme.

Gospodinele trebuie să coacă plăcinte de post, pe care să le împartă apoi sărmanilor. Așa își vor atrage protecția divină asupra casei lor, dar și asupra tuturor celor din gospodărie.

Se spune și că în ziua de Paște va fi vremea la fel ca în ziua de Florii 2022. Niciodată nu se plantează pomi înainte de această sărbătoare, altfel vor face doar flori, fără rod. Fetele care vor un păr lung și sănătos trebuie să se spele în ajun de Florii cu apă în care au fiert busuioc.

Cu toate că este sărbătoare cu cruce roșie și nu se muncește, se spune că este bine să scoți hainele la aer și să le scuturi, ca să scapi de rele și de necazuri.

Cui îi spunem “La mulți ani!” pe 17 aprilie?

În ziua de Florii 2022 își sărbătoresc onomastica toți cei care poartă nume de flori, precum: Anemona, Florina, Floricica, Florin, Violeta, Codrin, Brândușa, Camelia, Crenguța, Crin, Dalia, Garofița, Iris, Lăcrămioara, Iasmin, Laur, Mălina, Margareta, Mugurel, Narcisa, Romanița, Narcis, Viorel, Viorica, Zambila, etc.

Cele mai frumoase urări de Florii 2022

Fie ca viața să îți fie minunată precum parfumul florilor, să ai mereu parte de un cer senin și de lumină, iar ploaia să îți ducă departe toate necazurile. La mulți ani!

La mulți ani, cu multă sănătate, fericire, liniște, iubire și împlinirea tuturor dorințelor! Fie ca această primăvară minunată să îți aducă tot ceea ce meriți, pentru că ești un om minunat!

Mama și tata te iubesc din tot sufletul și îți trimit un buchet de flori din suflet, pentru această zi deosebită. Să fii binecuvântat și numele tău de floare să te poarte în viață pe calea cea bună!

, ,